Projektstart – Beviljat projekt den 11 februari 2021: Robust företagande i kristider
Projektet RoBust syftar till att öka kunskapen kring förutsättningar och omställningsbehov inom näringarna turism och småskaligt mathantverk på grund av samhällskriser, såsom rådande pandemi.
Målsättningen är att kunna belysa strategier och åtgärder som har betydelse för ett långsiktigt och robust företagande, i kristider.
Bakgrund
Innan pandemins framfart i världen, betraktades framför allt besöksnäringen som en framtidsbransch i såväl Norge som Sverige. Trots en växande marknad inom såväl turism- som matnäringen fanns det dock redan innan pandemin identifierade problem såsom bristande lönsamhet i kombination med kompetensförsörjningsproblem. I och med att turismnäringen är arbetskraftsintensiv och beroende av människors rumsliga rörlighet är branschen mycket sårbar, vilket visar sig tydligt i samband med den pandemi som nu drabbat världen. Även den småskaliga matnäringen har mött förändringar i samband med pandemin, där näringen som en konsekvens av coronapandemin har mött ett ökat intresse i samhället för lokal livsmedelsförsörjning och närproducerad mat.
Interaktion mellan olika typer av aktörer i ett ekonomiskt system har inom forskning om lokal och regional utveckling allt oftare kommit att betraktas som ekosystem för entreprenörskap. Faktorer som har direkt eller indirekt påverkan på entreprenörskapets resultat är till exempel infrastruktur, stödsystem, kunskapsdistribution och tillgång till nätverk. Den enskilde företagaren är beroende av andra företagares värdeskapande och även beroende av andra organisationer i sin omgivning.
Runt om i världen initieras en mängd insatser och stödpaket för att hjälpa företag att överleva pandemin. Utöver åtgärder såsom olika former av offentligt ekonomiskt stöd, har omställningsinitiativ varit nödvändiga för företagen att vidta, såsom ändrade affärs- och marknadsföringsmodeller.
I Projektet Robust kommer vi att jobba med följande frågor:
- Hur har företag inom turism- och matnäringen, i Sverige och Norge, påverkats under pandemin?
- Vilka strategier och åtgärder har företagarna vidtagit på grund av de förändrade förutsättningar för företagande som rådande pandemi innebär?
- På vilket sätt har kompetensförsörjningen förändrats för företag inom turism- och mathantverksnäringarna under de förändrade förutsättningar som råder under pandemin?
- Hur har befintligt ekosystemet och digitala mognad påverkat företagens robusthet?
- I vilken grad kan företagens robusthet inom turism- och mathantverksnäringen förklaras av den politik som förts i Sverige och Norge?