Tis 26 jul 2022 13:39

Projektet Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder har ansökt om, och fått beviljat, ytterligare medel från Europeiska regionala utvecklingsfonden, vilket innebär en förlängning av projektet med åtta månader.

Planta - Foodtech

– Nu är vi i ett skede där vi börjar se resultat av vår forskning, bland annat genom nya processer och produkter som kan vara till nytta för regionens företag. I och med förstärkningen räknar vi med att nå de mål vi satt upp i projektet och lite till. Det känns också väldigt positivt att våra medfinansiärer vill fortsatta med stödet och gå in med ytterligare pengar och inkind, säger Erik Hedenström, projektledare för Foodtech – fermentering av skogens restmaterial för framtidens mat och foder.

Inom projektet är det fortfarande mycket forskning som pågår, men fokus framöver kommer också att ligga på att visa på produkter som kan utvinnas från restmaterial från regionens industrier.

– Det är främst produkter från naturligt lignocellulosamaterial som vi kan använda direkt för att göra produkter av eller transformera med mikrober till produkter som energipellets, fiskfoder, mussli, mjöl eller protein- och fettsyratabletter som kan användas som kosttillskott. Vi vill fokusera på att ta fram produkter som vi tror kan vara kommersiellt gångbara och viktiga för Sveriges oberoende  och som kan möjliggöra för intresserade regionala företag att utvecklas inom FoodTech-området. Vi vill även påbörja nya samarbeten och vill bjuda in både gamla och nya partners för ytterligare en ansökan där vi kan jobba vidare med de produkter som inte känns helt klara än, eller helt nya produkter som till exempel vätgasframställning, som är ett aktuellt område just nu förutom den nationella matproduktionen, berättar Erik.

I och med förstärkningen har projektet även haft möjlighet att anställa ytterligare kunnig personal till Mittuniversitetet.

– Vi har nya anställningar på gång, vilket innebär en förstärkning av hela projektgruppen. Det är viktigt dels för de fortsatta forskningsresultaten, dels för regionen som kan attrahera duktiga forskare som vill stanna kvar efter projektet, avslutar Erik.

Sidan uppdaterades 2022-07-26