Naturvärdeskarta över svensk skog – implementering av en landskapsmodell för grön infrastruktur
Naturvärdeskartan beskriver sannolikheten för förekomst av skogar med höga naturvärden i hela Sverige. Vi kommer att med relevanta aktörer utveckla den till ett effektivt verktyg i tillämpad landskapsplanering enligt principerna för grön infrastruktur.
Syftet med projektet är att genom information, dialog och samverkan med relevanta avnämare och intressenter utveckla den naturvärdeskarta som vi producerat till ett effektivt verktyg för såväl strategisk som taktisk planering med avsikt att stärka grön infrastruktur i det svenska skogslandskapet. Naturvärdeskartan kan även användas för att identifiera trakter och landskap där konflikter mellan virkesproduktion och naturrestaurering saknas eller är liten. Även rumslig placering av restaurering av skogar är en möjlig tillämpning.
Den primära målgruppen är handläggare på Naturvårdsverket och på länsstyrelserna som arbetar med grön infrastruktur. Samtidigt utgör naturvärdeskartan en utgångspunkt för samverkan med andra myndigheter, markägare och intressenter som Sametinget och den ideella naturvården. En integrering av naturvärdeskartan i pågående landskapsplanering kommer att stärka arbetet med att identifiera områden lämpliga för formellt skydd, prioritering av restaureringsåtgärder och områden lämpliga för förstärkt hänsyn vid skogsbruksåtgärder.
Målen med projektet är att:
- Skapa en öppen websida på svenska och engelska som tillhandahåller modellen i ett lämpligt GIS-format som harmonierar med de system som användarna nyttjar inklusive
- en detaljerad manual för användandet av naturvärdeskartan
- ett kortfattat användarblad för naturvärdeskartan
- komplettera websidan https://bubnicki.users.earthengine.app/view/swedentest med nödvändig användarinformation
- genomföra expertvalidering för utvalda områden i varje delmodell med handläggare på länsstyrelser och skogsstyrelsen.
- identifiera värdskap för naturvärdeskartan framtida användning efter att projektet avslutats, inklusive att möjliggöra vidareutveckling med nya data och sammanläggning med andra databaser, t.ex. nationella marktäckedata.
- utforska möjligheten att skapa en app där allmänheten kan rapportera vissa naturvärden baserat på de sannolikheter för värdekärna som modellen anger
Interaktiv version av Naturvärdeskarta skog
Projektets slutrapport publicerad av Naturvårdsverket
Inspelning från projektets slutseminarium på Naturvårdsverket 16 februari 2024
Vetenskaplig publicering av Naturvärdeskarta skog (Open access)
Naturvärdekarta skog som nedladdningsbar GIS-fil på Svensk Nationell Datatjänst
Fakta
Projektperiod
230201-240131