Nya perspektiv på framtidens hälso‑ och sjukvård – hur utformas ett attraktivt arbete?
Vi vill undersöka vilka arbetsvillkor som krävs för att läkare och sjuksköterskor ska uppfatta sin arbetsplats som attraktiv.
Bakgrund
För en hållbar hälso- och sjukvård behövs arbetsplatser där sjukvårdspersonal trivs, mår bra och vill arbeta kvar eftersom konkurrensen om kompetens och arbetskraft mellan offentlig och privata arbetsgivare på arbetsmarknaden är ett faktum. Det finns en tendens till ökad benägenhet hos arbetstagarna att lämna arbetet vilket medför ett ökat behov av att attrahera, bibehålla och rekrytera medarbetare.
Syfte
Det övergripande målet med projektet är att bidra med kunskap om vilka arbetsvillkor som krävs för att läkare och sjuksköterskor ska uppfatta arbetsplatser inom regional hälso- och sjukvård som attraktiva. Syftet är att kritiskt granska och identifiera vad som kännetecknar en attraktiv arbetsplats och ett attraktivt arbete från studerandes, läkares, sjuksköterskors och arbetsgivarens perspektiv, och om dessa perspektiv är förenliga.
Genomförande
Projektet har två arbetspaket för att besvara de fem frågeställningar som bryter ned huvudsyftet. Studiedesignen är kvalitativ med fokusgruppsintervjuer, intervjuer och arbetsgivarens dokument som empiriska data. Informanter är läkare och sjuksköterskor, samt läkar- och sjuksköterskestudenter. Studenterna följs longitudinellt från studier till cirka ett år i yrket. Analysen kommer ske med stöd av policy-, diskurs-, och abduktiv tematiskanalys, samt begreppskartläggning.
Förväntade resultat
Projektet förväntas synliggöra eventuella skillnader i förväntan på ett attraktivt arbete mellan arbetsgivare och arbetstagare, samt vad regionen som arbetsgivare erbjuder potentiella arbetstagare som attraktiv arbetsplats.
Projektet förväntas därmed bidra till kunskap om framgångsrika strategier för att främja attraktiva verksamheter välbefinnande på jobbet, samt långsiktig rekrytering av arbetstagare till regionen.
Nyttiggörande
Målgrupper för studiens resultat är arbetsgivare och regioner som deltagit i studien; politiker och anställda, samt utbildningsinsatser för sjuksköterske- och läkarstudenter vid Mittuniversitetet, Karolinska institutet, Högskolan Dalarna, Uppsala universitet och Umeå universitet. I ett bredare sammanhang vill vi även sprida resultaten till övriga intressenter inom hälso- och sjukvårdssektorn och allmänheten genom att förmedla forskningsresultaten i ett workshop-material för tillgänglighet.
Fakta
Projektperiod
240601-270630
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare
Projektmedlemmar
Åsa Chaikiat Ståhl
Leg. läkare, Specialist i allmänmedicin och skolhälsovård, PhD
asa.chaikiat-stahl@regionstockholm.se
Region Stockholm