Studiemotivation, studiero och ledarskap i klassrummet
Det här projektet fokuserar elevers studiero och motivation samt lärares ledarskap vid två skolor i Sundsvalls kommun och genomförs med aktionsforskning.
Det här projektet fokuserar elevers studiero och motivation samt lärares ledarskap vid två skolor i Sundsvalls kommun och genomförs med aktionsforskning.
Alla elever i Sverige har enligt skollagen rätt till en likvärdig utbildning och skolan ska kompensera för elevers olika bakgrund och förutsättningar (Skollagen, SFS 2010:800). Situationen i Sverige visar dock starka samband mellan socioekonomisk bakgrund och barns betyg från grundskolan. Låga eller ofullständiga betyg är fem till sex gånger vanligare bland barn från arbetarhem jämfört med barn till högre tjänstemän. Elever med svensk bakgrund har i genomsnitt bättre betyg än elever med utländsk bakgrund (SCB, 2022).
Skolverket varnar för en ökande skolsegregation och ser lärarbristen och en växande ojämlikhet som svensk skolas stora problem. För att ge alla elever möjlighet att lyckas och att skapa studiero för dem, är det viktigt att skolan bygger trygga miljöer, stödjande strukturer samt att lärare ges möjlighet till kompetensutveckling och delaktighet i utvecklingsprojekt. Det här projektet fokuserar elevers studiero och motivation samt lärares ledarskap vid Gångvikens och Ljustadalens skola. Båda skolorna ligger inom det s.k. SEKOM-området i Sundsvalls kommun, varför projektets inriktning är särskilt viktig och att det är efterfrågat av företrädare för skolorna. Projektet kommer att genomföras som med aktionsforskning, därför att frågeställningar och utveckling bygger på arbetslagens behov.
Planering, observation, reflektion och handling återkommer cykliskt, där forskare (två seniora forskare – en licentiand) och personal tillsammans reflekterar över resultat och finner vägar framåt för hållbar kvalitetsutveckling. Personalens dokumentation av förloppet i verksamheten, med video-dagböcker, fältanteckningar etc., ligger till grund för gruppdiskussioner där erfarenhetsbaserad kunskap och teori möts.
Fakta
Projektperiod
240801—270831
Projektledare

Projektmedlemmar
