Samverkansavtal mellan Mittuniversitetet och SollefteƄ kommun
Mellan Sollefteå kommunkoncern och Mittuniversitetet har idag som nedan tecknats följande avtal.
Diarienummer:
Mittuniversitetet: MIUN 2025/1333
Sollefteå kommunkoncern: KS 42/2025
Parter:
Mittuniversitetet
851 70 Sundsvall
Org. nr: 202100–4524
Sollefteå kommun
881 80 Sollefteå
Org. nr: 212000-2437
Energidalen AB
881 31 Sollefteå
Org. nr: 556526-3745
1. Inledning
Sollefteå kommunkoncern och Mittuniversitetet fördjupar genom detta avtal det samarbete som etablerades under föregående avtalsperiod. Samarbetet utgår från en gemensam strävan att möta framtidens utmaningar genom ökad konkurrenskraft, förnyelse och hållbar utveckling. Parterna erkänner sina ömsesidiga beroenden och ser samverkan som en nyckel för långsiktig regional attraktivitet och samhällsnytta.
Kommunkoncernens och Mittuniversitetets övergripande strategiska dokument utgör grund för detta avtal som reglerar formerna för beredning och beslut av gemensamma projekt inom för båda parter prioriterade områden. Finansiering ska ske genom så kallad ”matching funds”.
I Sollefteå kommun finns ca 19 000 invånare varav ca 8 200 är bosatta i huvudorten Sollefteå. Här finns ett aktivt kultur- och föreningsliv. Tack vare det storslagna landskapet i Ångermanälvens ådal finns en naturnära besöksnäring som vidareutvecklas genom Höga kustens destinationsutveckling.
I kommunen finns en framstående skidsportverksamhet. Skidanläggningen Hallstaberget ger möjligheter till både längdskidåkning och alpin skidsport. I Sollefteå kommun finns stora möjligheter inom förnybar energiproduktion, inom såväl gröna näringar som servicesektorn.
Sollefteå kommunkoncern omfattar den politiska organisationen under kommunfullmäktige och en tjänsteorganisation inom ramen för kommunstyrelseförvaltningen. Koncernen omfattar sex kommunala bolag, exempelvis Sollefteåforsens AB, Energidalen i Sollefteå AB och Solatum Hus & Hem AB. För Sollefteå kommunkoncern är Energidalen i Sollefteå en part i avtalet då de bidrar med finansiering för att ytterligare stödja utveckling relaterat till energiområdet. Med Kommunkoncernen avses alla verksamheter inom Sollefteå kommuns förvaltningar och bolag.
Universitetet arbetar efter visionen ”ett globalt universitet med regionalt engagemang där vi forskar och utbildar för hela livet.” Lärosätets akademiska miljöer tar sig an utmaningar och samverkar på olika samhällsnivåer från lokala sammanhang till globala arenor.
Som drivande samverkansaktör bidrar Mittuniversitetet med kunskapsproduktion på många olika områden där forskning och utbildning tillgängliggör innovationer och kunskap för ett livslångt lärande. Studiemiljöer på campus och på digitala plattformar attraherar studenter och medarbetare som bidrar till global och regional utveckling.
Universitetet tar ansvar för ett brett verksamhetsutbud och spridandet av värden som ger avtryck i hela samhället och för alla tider. Fokus ligger på ett brett tillgängliggörande och nära interaktion med omgivande organisationer, företag och förvaltningar.
Ett formaliserat samarbete mellan Mittuniversitetet och regionens kommuner utgör en avgörande pusselbit i förverkligandet av Mittuniversitetets vision. Samarbetet skapar en gemensam kunskapsuppbyggnad och ett ömsesidigt kunskapsutbyte som stimulerar regionens och landets tillväxt och ökar kvaliteten i grundutbildning och forskning.
2. Prioriterade teman, profilområden och gemensamma satsningar
Avtalet för perioden 2025–2029 fokuserar på tre övergripande inriktningsområden: folkhälsa, energi samt samhällsutveckling. Dessa områden bedöms vara särskilt relevanta för Sollefteå kommuns långsiktiga utveckling och utgör grunden för parternas samverkan inom forskning, kompetensförsörjning och utvecklingsprojekt.
Folkhälsa
Folkhälsa förblir ett prioriterat område, särskilt mot bakgrund av kommande lagstiftning och behovet av att möta framtidens krav inom vård och omsorg.
Energi
Energiområdet är av strategisk betydelse för kommunen – både som ägare till kraftproduktion genom Sollefteåforsens kraftverk och Energidalen, men också eftersom det är en av kommunens största branscher och en tillväxtsektor i den gröna omställningen. Forskning och utveckling inom energi ska bidra till en hållbar energiförsörjning och stärkt konkurrenskraft i den gröna omställningen.
Samhällsutveckling
Detta profilområde omfattar forskning och utveckling kring hur samhällen påverkas av snabb tillväxt, både i perspektivet hur samhället förändras vid etableringar och därmed snabb expansion, men också hur den underliggande demografin påverkar och utmanar välfärden.
Övrigt
Utöver ovanstående prioriterade områden finns utrymme inom avtalet för förstudier och projekt inom andra relevanta områden, under förutsättning att båda parter bedömer dem som strategiskt viktiga och lämpliga för gemensam utveckling.
3. Förutsättningar för samverkansmodell
Kommunkoncernen och Mittuniversitetet tillämpar en samverkansmodell som syftar till att systematiskt initiera, bereda, besluta och genomföra gemensamma projekt. Modellen stärker kopplingen mellan utbildning, forskning, samhälle och näringsliv, med målet att bidra till en hållbar samhällsutveckling, ökad attraktivitet och långsiktig tillväxt.
Hållbarhet är en genomgående princip i samverkan och omfattar såväl sociala, miljömässiga som ekonomiska dimensioner. Parternas gemensamma arbete ska främja lösningar som gynnar kommande generationer och stärker den lokala och regionala kraften i omställningen till ett mer hållbart samhälle.
På lång sikt strävar parterna efter att utveckla ett eller flera profilområden med nationellt och internationellt erkännande, samt att öka den samlade attraktionskraften för både Kommunkoncernen och Mittuniversitetet – som hållbara, innovativa och kunskapsdrivna aktörer på nationell och internationell nivå.
4. Organisation och åtaganden
Aktiviteter som omfattas och regleras av avtalet mellan Kommunkoncernen och Mittuniversitetet ska organiseras där Mittuniversitetet åtar sig att kalla till möten och leda arbetet med att utveckla samverkansmodellen och samfinansiering mellan Kommunkoncernen och Mittuniversitetet.
Parterna organiserar samarbetet genom en gemensam struktur för styrning, beredning och genomförande. Former för samordning och uppföljning kan anpassas över tid utifrån behov och förutsättningar. Uppföljningsmodellen beskrivs närmare i bilaga 1.
Det operativa arbetet stöds av utsedda processledare från respektive part, som upprätthåller en löpande dialog och initierar insatser inom ramen för avtalet.
Parterna utser själva sina representanter till den gemensamma styrgruppen. Gruppens sammansättning ska spegla en balans mellan parterna och anpassas utifrån aktuella behov och inriktningar inom samarbetet. Styrgruppen leds gemensamt av utsedda representanter från båda parter och sammankallas regelbundet för att följa upp samverkan och besluta om strategiska inriktningar. Former för mötesfrekvens, deltagande och ansvarsfördelning kan justeras vid behov i dialog mellan parterna.
Styrgruppen ansvarar för säkerställande av följande:
- Att projekt genomförs i linje med respektive organisations mål och strategier.
- Att beslut om finansiering och projektstart ägs av styrgruppen, men fattas i dialog mellan parterna enligt överenskommen beslutsordning. Beslutsprocessen kan justeras över tid.
- Att projekt redovisas enligt utsatt plan.
- Att resurser finns tillgängliga i form av ekonomiska medel och personer för genomförande.
- Att i samband med projektleveranser utgöra forum för mottagande och godkännande.
- Att förväntade effekter av godkända projektresultat kan realiseras och följas upp i respektive organisation.
- Att följa upp genomförda aktiviteter och gemensamt stämma av inriktning och planering inför kommande period vid behov, dock minst en gång per avtalsperiod eller enligt överenskommen tidpunkt.
- Styrgruppens möten bereds i en beredningsgrupp som utses av styrgruppen.
Processledarna ansvarar för:
- Dokumentation och protokollföring av styrgruppens beslut.
- Framtagande av beslutsunderlag.
- Kvalitetssäkring av innehåll i för samverkan styrande dokument, t.ex. direktiv och planer.
- Budgetuppföljning och redovisning av utfall och avvikelser till styrgrupp.
- Projektuppföljning och rapportering av resultat och avvikelser till styrgrupp.
- Utvärderingar av samverkansavtal och sammanställning av resultat till styrgrupp samt, i förekommande fall, ge förslag till förbättringsåtgärder.
- Registrering av dokumentation som utgör allmän handling i respektive parts diarium.
- Förbereda interna beslut som behöver fattas av respektive part för att genomföra partens åtaganden enligt avtalet.
- Upprättande av nödvändiga avtal om hantering av immateriella rättigheter enligt § 6 och dess signering av projektansvariga hos respektive part och behörig firmatecknare.
Ovan tecknade organisation gäller för den löpande verksamheten och av parterna adresserade aktiviteter.
5. Tillhandahållande av teknisk utrustning
Parterna ska planera för och avtala om kostnader för teknisk utrustning inför beslut om finansiering i styrgruppen.
6. Immateriella rättigheter i projektavtal
Projekt inom ramen för samarbetet kan komma att använda immateriella rättigheter som tillkommer parten eller någon av partens anställda, eller immateriella rättigheter som uppkommer inom ramen för samarbetet. Parterna ska inför start av sådana projekt träffa nödvändiga avtal om hantering av immateriella rättigheter. Part ansvarar för att upprätta avtal immateriella rättigheter kan efterlevas. Parterna har ett ömsesidigt ansvar att till styrgruppen anmäla frågor som rör immateriella rättigheter i enskilda projekt.
7. Marknadsföring
För att stärka profilområdenas synlighet och värde krävs en tydlig och samordnad kommunikation av samverkansarbetets resultat och effekter. Mittuniversitetet och Kommunkoncernen åtar sig att integrera kommunikationen om samverkansmodellen, dess aktiviteter och resultat i sina ordinarie kommunikations- och varumärkesarbeten. Vid behov kan styrgruppen initiera särskilda kommunikationsinsatser eller marknadsföringsaktiviteter inom ramen för samverkan, i enlighet med respektive parts befogenheter och prioriteringar.
8. Överenskommen ersättning och betalningsvillkor
Genom avtalet förbinder sig Kommunkoncernen och Mittuniversitetet att avsätta ekonomiska medel enligt plan. Planen bygger på 50 % insatser från varje part, så kallade ”matching funds”. Styrgruppen kan besluta om att vid behov överföra outnyttjade medel mellan år om behov finns. Avtalet har två finanseringsutrymmen med tillhörande ekonomisk plan. I det första finansierings-utrymmet finansierar Mittuniversitetet 50% och Kommunkoncernen finansierar 50%. I det andra finansieringsutrymmet finansierar Mittuniversitetet och Energidalen i Sollefteå AB med 50% vardera.
Ekonomisk plan (Msek)
År | Sollefteå kommun | Mittuniversitetet | Totalt |
2025 (halvår) | 0,25 | 0,25 | 0,5 |
2026 | 0,5 | 0,5 | 1 |
2027 | 0,5 | 0,5 | 1 |
2028 | 0,5 | 0,5 | 1 |
2029 (halvår) | 0,25 | 0,25 | 0,5 |
2025-2029 | 2 | 2 | 4 |
År | Energidalen | Mittuniversitetet | Totalt |
2025 (halvår) | 0,125 | 0,125 | 0,25 |
2026 | 0,25 | 0,25 | 0,5 |
2027 | 0,25 | 0,25 | 0,5 |
2028 | 0,25 | 0,25 | 0,5 |
2029 (halvår) | 0,125 | 0,125 | 0,25 |
2025-2029 | 1 | 1 | 2 |
Rekvisition av medel sker enligt Mittuniversitetets normalförfarande, det vill säga rekvirering sker i förskott vid inledning till kvartal 1 och 3. Plan för fondmedlen mellan Mittuniversitetet och Sollefteå kommun specificeras i tabell ovan. För fondmedlen mellan Mittuniversitetet och Energidalen i Sollefteå AB sker ingen särskild rekvirering utan parterna förbinder sig att enligt beskriven plan finansiera respektive parts åtagande i beslutade gemensamma aktiviteter. I händelse av att annan part engageras till samverkansprojekt mellan parterna i detta avtal kan alternativa former för medelrekvirering komma att tillämpas.
9. Kontaktpersoner
För Mittuniversitetet: Rektor.
För Sollefteå kommun: Kommundirektör.
För Energidalen i Sollefteå AB: Verkställande direktör
10. Avtalets giltighetstid samt uppsägningsregler
Avtalet är giltigt från 2025-07-01 till 2029-06-30.
Uppsägning av avtal under dess giltighetstid sker skriftligt. Skäl för uppsägning är exempelvis dokumenterade brister i överenskomna åtaganden eller leveranser i styrgrupp och arbetsgrupp som hindrar genomförande av gemensamma projekt. Att styrgruppen bedömer att samverkan inte längre har någon möjlig potential att fullgöra avtalets syfte eller att samverkansproblem uppstår som bedöms olösliga av endera part. Om någon part anmäler uppsägning av avtalet innan avtalsperiodens slut ansvarar bägge parter för att pågående projektaktiviteter avslutas enligt plan.
11. Force majeure
Om part förhindras att fullgöra avtalade åtaganden till följd av omständighet utanför dennes kontroll som part inte skäligen kunde förväntas ha räknat med vid avtalets träffande och vars följder part inte heller skäligen kunde ha undvikit eller övervunnit, ska detta utgöra befrielsegrund som medför tidsförskjutning och befrielse från ersättning eller andra påföljder, liksom betalning, så länge hindren kvarstår. Detta förutsätter dock att ifrågavarande part vidtar alla objektivt sett rimliga åtgärder för att fullgöra avtalet trots föreliggande force majeure-händelse.
Part som önskar åberopa force majeure-händelse ska underrätta den andra parten skriftligen utan dröjsmål. Part ska också skriftligen underrätta den andra parten skriftligen så snart force majeure-händelse upphör.
12. Ändringar och tillägg till avtalet
Alla ändringar och tillägg till avtalet ska ske skriftligen och undertecknas av för vardera parten behöriga företrädare för att vara giltiga.
13. Tvist
Detta avtal förutsätter förtroendefull samverkan mellan parterna och eventuell tvist eller oklarhet vid tolkning eller tillämpning av avtalet ska i första hand lösas genom förhandling i god anda mellan parterna. Om samförståndslösning inte kan uppnås ska tvist med anledning av avtalet avgöras av svensk domstol. Svensk lag ska tillämpas på detta avtal.
14. Parternas undertecknande
Detta avtal har upprättats i tre exemplar av vilka vardera parten tagit var sitt.
Sollefteå 17 juni 2025