Ann-Catrine Edlund

Professor|Professor

Professor i svenska språket och ämnesföreträdare.

Bakgrund

Jag disputerade år 2000 i nordiska språk vid Umeå universitet på avhandlingen ”Sälen och jägaren. De bottniska jägarnas begreppssystem för säl ur ett kognitivt perspektiv”. Jag blev antagen som docent i nordiska språk 2008 och arbetade som lektor i nordiska språk vid Umeå universitet 2001–2017. Jag har haft ledningsuppdrag vid Umeå universitet: vicedekan, respektive prodekan med ansvar för utbildningsfrågor på grund- och avancerad nivå vid Humanistisk fakultet 2014–2017. Min anställning vid Mittuniversitetet inleddes 2017.

Forskningsområden

Min forskning kan karaktäriseras som etnografiskt orienterad lingvistik. I avhandlingen studerade jag säljägarnas begreppssystem utifrån kognitiv lingvistisk teori. Jag har därefter vänt min forskning mot skriftens sociala historia i början av 1900-talet och särskilt intresserat mig för människors skrivande i vardagen: dagböcker, visböcker och vykort. Som språkvetare vill jag förstå vilka funktioner skrivande i vardagen fyllde. Vilka samband finns mellan människors skrivande och identitetsprocesser? Jag har genomfört en dagboksstudie, "Ett rum för dagen", och studerat handskrivna visböcker från tidigt 1900-tal. Empirin är hämtad från det nordliga rummet: det bottniska området och övre Norrland.

Forskning

Jag är huvudredaktör för en kritisk utgåva av dagböcker och visböcker från en gård i norra Västerbotten 1878–1901. Textutgåvan har ett  vetenskapligt värde för studier där frågor om språknormer, identitet och modernisering aktualiseras. Texterna kan bland annat användas för språksociologiska studier med ambitionen att etablera en alternativ språkhistoria ur språkbrukarnas eget perspektiv - "from below". Utgivningsarbetet har finansierats via RJ Sabbatical och utgåvan kommer att finansieras av Kungl. Gustav Adolfs Akademien. Jag är också projektledare för det planerade tvärvetenskapliga projektet ”Berättelser om det moderna. Identitetsformering i vykortspraktiker 1900–1920 i Sverige”. I projektet vill vi utforska den multimodala vykortspraktikens sociala betydelse i det framväxande moderna samhället i Sverige 1900–1920. I ett pågående samverkansprojekt med Sundsvalls museum digitaliseras och systematiseras en privatsamlares omfattande samling av topografiska vykort från Medelpad.

Undervisning

Jag har en ämneslärarexamen i svenska, franska och historia i min grundexamen. Jag har mångårig erfarenhet av undervisning på samtliga nivåer inom akademin. De ämnesområden jag främst undervisat inom är: språksociologi, språk och kön, språkhistoria, skrivande, retorik, språkpolitik, språkvård och uppsatshandledning. Jag har god erfarenhet av forskarhandledning och har handlett doktorander inom kognitiv lingvistik, genus, skriftbruk, samtalsanalys, språkdidaktik och pedagogiskt arbete.

Övrigt

Jag är ledamot av Kungl. Skytteanska Samfundet och Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur.

Sidan uppdaterades 2025-02-03