Karin Jarnkvist
Universitetslektor|Senior Lecturer
- Tjänstetitel: Universitetslektor
- Akademisk titel: Docent
- Annan titel: Fil. dr. Religionsvetenskap, Docent i sociologi
- Ansvarsområde: Ansvarig för forskarutbildningen inom sociologi, programansvarig för magisterprogrammet i sociologi med inriktning mot forskning, koordinator för Nätverket för kritiska kulturarvs- och museistudier.
- Telefon arbete: +46 (0)10-1428869
- E-postadress: karin.jarnkvist@miun.se
- Besöksadress: Holmgatan 10, Sundsvall
- Rumsnummer: M312c
- Ort: Sundsvall
-
- Anställd inom ämnet:
- Sociologi
Bakgrund
Jag disputerade i religionsvetenskap vid Umeå universitet år 2011 med avhandlingen "När jag gifter mig ska jag göra det på riktigt - Berättelser om barn, brudar och bröllop". I avhandlingen berättar 16 brudar och brudgummar om sina tankar om äktenskap och giftermål. Syftet är att förstå den mening som unga vuxna skapar i sina bröllop och i berättelserna om dem. Genus och klass var centrala perspektiv i analysen av de intervjuades upplevelser och uttryck. Studien synliggör den komplexitet som präglar dagens genusrelationer samt den förändring som relationerna står i.
Forskningsområden
Sociala skiktningars betydelser för människors liv är centralt i min forskning. Jag är aktiv inom Forum för genusforskning (FGF) vid Mittuniversitetet och anlägger ofta ett genusteoretiskt och feministiskt perspektiv i forskningen.
Familj och nära relationer är områden jag gärna utforskar. Jag studerar skapandet av genus i nära relationer, barns betydelse för föräldrar samt hur människor förhandlar med varandra i nära relationer. Jag analyserar också narrativ om familjen som institution och normers inverkan och konsekvenser för individer i olika sammanhang.
Jag undersöker också religionens plats och funktion i vår tid och fokuserar särskilt på livsriter i min forskning, som vigsel, namngivningsceremoni och begravning. Särskilt intresserad är jag av skapandet av nya former av riter.
Forskning
Augusti 2022 - februari 2023 var jag gästforskare vid Institutionen för religion, filosofi och historia vid Universitetet i Agder, Kristiansand, Norge. Under min tid som gästforskare fick jag möjlighet att fördjupa mitt samarbete med forskare vid UiA och även göra ny egen forskning. Jag gjorde bland annat kritiska diskursanalyser av hur svensk dagspress skrev om begravningar under coronapandemin. Forskningen resulterade i två vetenskapliga artiklar.
Under 2018-2021 ingick jag i ett projekt om flyktingmottagande i glesbygdsområden. Fokus låg på hur myndigheter och frivilligorganisationer förstår, och jobbar med, mottagande och integration av nyanlända. Projektet var ett samarbete med forskare vid Umeå universitet.
Under 2017 var jag gästforskare vid Uppsala universitet och gjorde en kunskapsöversikt och en pilotstudie om borgerliga vigslar, begravningar och namngivningsceremonier. Jag studerade riten som handling och hur människor skapar mening genom olika former av ritualisering. Studien behandlade också transformationer av handlingar från ritualisering i religiösa kontexter till profana kontexter samt hur identitet görs (eller inte görs) i relation till religion/livsåskådning och genus.
Under 2015-2017 jobbade jag också i ett stort projekt om klimatförändringar och boende, där vi bland annat analyserade betydelsen av klass, kön och etnicitet för hur människor relaterar till klimatrisker i förhållande till boendet.
Under 2014-2016 jobbade jag med olika forskningsprojekt om våld i nära relationer med fokus på uppbrottsprocesser och våldsutsattas upplevelser av kontakt med myndigheter. Här var perspektiv som genus och klass centrala i analysen.
Undervisning
Kvalitativ metod (A- till D-nivå)
Uppsatshandledning (B- till forskarutbildningsnivå)
Klass, kön och etnicitet 7,5 hp (A-nivå)
Vetenskapsteori, etik och metodologi 7,5 hp (D-nivå)
Sociologisk teori (D-nivå)
Sociologisk genusteori 7,5 hp (Forskarutbildningsnivå)
Det sociologiska hantverket 7,5 hp (Forskarutibldningsnivå)
Övrigt
Sedan år 2019 är jag koordinator för Nätverket för kritiska kulturarvs- och museistudier (NKKM) samt medlem i styrgruppen för Forum för genusforskning (FGF) vid Miuttuniversitetet.