Per-Olof Hedvall
Professor|Professor
- Tjänstetitel: Professor
- Akademisk titel: Professor
- Telefon arbete: +46 (0)10-1726577
- E-postadress: per-olof.hedvall@miun.se
- Rumsnummer: R 332
- Ort: Sundsvall
-
- Anställd inom ämnet:
- Fotografi
- Grafisk design
- Industridesign
Per-Olof Hedvall arbetar som professor i Design vid Mittuniversitetet. Hans forskning handlar om tillgänglighet, delaktighet och universell utformning, med ett särskilt intresse för samspelet mellan människa och teknologi. Hedvall har arbetat i ett flertal svenska, nordiska och europeiska projekt om datorspel, interaktionsdesign, and nya former av alternativ och kompletterande kommunikation.
Han tar i sin forskning ofta utgångspunkt från kulturhistorisk aktivitetsteori. Hedvall arbetar med frågor som rör hur mänsklig och teknisk assistans kan designas för att stödja individen i att uppnå sina drömmar, önskningar och behov. Han har ett särskilt intresse för människor egenmakt och möjligheter till att delta i och bidra till samhället. År 2009 försvarade Hedvall sin doktorsavhandling, "Aktivitetsdiamanten – Modellering av en förstärkt tillgänglighet", där han utvecklar en modell för planerade, levda (situerade) och långtidsaspekter av tillgänglighet.
Forskning
Nuvarande forskningsfokus: Universell utformning / Universal Design, normer och jämlikhet.
Under de senaste 10 åren har jag framförallt koncentrerat mig på att försöka att bidra till utvecklingen och framväxten av universell utformning i Sverige och internationellt. Jag är intresserad av hur det går att skapa design som inte särbehandlar människor och som inte leder till ojämlikhet och stigmatisering.
Min forskning handlar bland annat om kategorisering och hur kategorisering skapar likheter och olikheter mellan människor. Utformningen av produkter och miljöer placerar ofta människor i fack som ”man”, ”kvinna”, ”person med funktionsnedsättning”, ”person utan funktionsnedsättning”, ”barn”, ”äldre”, och så vidare.
Jag tycker att det är intressant hur kategorisering sker och vilka berättelser som det skapar/möjliggör. Det finns en stark kraft i design, som kan användas för att öppna möjligheter, men även för att stänga desamma. Ibland sker exkluderande design fullt avsiktligt, som vid införandet av lutande bänkar som det inte går att sova på, men i de flesta fall sker exkludering oavsiktligt. Därför är det viktigt att aktivt arbeta med kunskap och medvetenhet kring socialt hållbar design som för människor samman och berikar samhället.
På ett mer övergripande plan är jag intresserad av vem som får och inte får finnas i dagens samhälle, och hur det går att skapa förutsättningar så att alla människor kan delta i och bidra till samhället. De historier vi berättar om varandra – också med och i design – påverkar historierna om vem du kan vara och vem du kan bli.
Undervisning
Jag undervisar på Mittuniversitetets program i Industridesign och Grafisk design. Min undervisning handlar ofta om tre teman:
* Designforskning, teori och metodik
* Design, normer, kategorisering och mänsklig mångfald
* Funktionshinder och funktionsnedsättning, modeller, delaktighet, assisterande teknologi.
Övrigt
Handledda arbeten (forskarutbildning)
Fagerholm, Anna-Sara. (2024). Avfall för alla?: ett universell utformningsperspektiv på återvinningsmiljöer i Sverige. 2024 juni 19, LUND: Lunds Universitet/Lunds Tekniska Högskola. 60 s. (Huvudhandledare, licentiatuppsats, sammanläggning)
Erdtman, Emil. (2024). Universell utformning i praktiken: förståelse, genomförande och samskapande. 2024 feb. 20, Lund: Certec, Lund University. 150 s. (Huvudhandledare, doktorsavhandling, sammanläggning).
Müller, Lilian. (2023). Bridging the Gaps: Realising Human Diversity in the Built Environment through Universal Design. 2023 sep. 26, Lund: Certec, Lund University. 103 s. (Huvudhandledare, doktorsavhandling, sammanläggning).
Szymczak, Delphine. (2023).Tools in and out of sight: an analysis informed by Cultural-Historical Activity Theory of audio-haptic activities involving people with visual impairments supported by technology. 2023 mars 24, Lund, Sweden: Department of Design Sciences, Faculty of Engineering, Lund University. 183 s. (Biträdande handledare, doktorsavhandling, sammanläggning).
Müller, Lilian. (2021). Vem bygger vi för? Om tillgänglighet och universell utformning i stadens rum. 2021 juni 4, Lund: Lund University. 78 s. (Huvudhandledare, licentiatuppsats, sammanläggning).
Erdtman, Emil. (2021). Mellan princip och praktik: Samtal om hur universell utformning förstås och praktiseras i Sverige. 2021, 1 uppl. Lund: Lund University (Media-Tryck). 105 s. (Huvudhandledare, licentiatuppsats, sammanläggning).
Frennert, Susanne. (2016). Older People Meet Robots: Three Case Studies on the Domestication of Robots in Everyday Life. 2016 aug. 8, Lund: Department of Design Sciences, Faculty of Engineering, Lund University. 220 s. (Biträdande handledare, doktorsavhandling, sammanläggning).
Larsen, Henrik Svarrer. (2015). Tangible participation - Engaging designs and design engagements in pedagogical praxes. 2015, Lund University (Media-Tryck). 235 s. (Huvudhandledare, doktorsavhandling, monografi).
Szymczak, Delphine. (2011). Designing guidance along audio-haptically augmented paths in a city environment. 2011, Lund, Sweden: MediaTryck Lund. 133 s. (Biträdande handledare, licentiatuppsats, sammanläggning).
Reportage på Mittuniversitetets webbplats
I samband med att att jag hösten 2024 skulle installeras som professor på Mittuniverisitetet publicerades en kort intervju med mig: Per‑Olof Hedvall – ny professor i design.
Personlig webbplats
Jag har en personlig webbplats där jag skriver om sådant som jag funderar på och delar foton, illustrationer och annat material. Läs mer på: https://www.peohedvall.com/.
Extra kontaktinformation
Min profil på Lunds universitets forskningsportal
Min profil på Google Scholar
Min forskningsprofil på ORCID
Min kanal på YouTube
Mitt primära sociala nätverk: LinkedIn
Instagram: @peohedvall