– Jag tycker om att se människor växa

Ingela Bäckström

Arbetar som: Professor i kvalitetsteknik.
Kommer från: Ånge/Sundsvall.
Anställd sedan: 2002.   

Berätta om din bakgrund!

– Innan jag började på universitetet arbetade jag inom industrin i 5 år, bland annat som teamledare, projektledare, ansvarig för att leda och driva målarbetet på en stor produktionsenhet och med kundrelationer.  

Hur hamnade du på Mittuniversitetet?

Dåvarande Mitthögskolan annonserade efter en adjunkt i kvalitetsteknik. Jag sökte och fick tjänsten. 

Hur är det att vara professor här? 

– Att vara professor i kvalitetsteknik är roligt. Vi är en bra grupp i vårt ämne som arbetar tillsammans och stöttar varandra. Vi försöker se ämnet som en helhet där utbildning, forskning och samverkan stöttar och påverkar varandra. Jag handleder studenter i examensarbete, doktorander i deras forskarutbildning och deltar själv i flera forskningsprojekt.

Utifrån resultat i forskningsprojekten skriver jag artiklar tillsammans med andra forskare, både från gruppen och forskare från andra ämnen. Baksidan med att vara professor är att hela tiden skriva forskningsansökningar för att försöka få forskningsfinansiering för mig och de andra.  

Vad är det bästa med ditt arbete?

– Att jag får vara med och se andra människor växa, att jag själv hela tiden få utvecklas och fördjupa mig i det jag tycker är intressant. I våra forskningsprojekt kan jag också vara med och påverka utvecklingen i samhälle och miljö genom studenter, doktorander och människor och ledare i olika organisationer. På så vis kan jag ifrågasätta och påvisa hur vi kan förbättra, förenkla och skapa förutsättningar för alla människor. 

Vad ägnar du dig åt på fritiden?

– Jag är gift och har tre vuxna barn och ett barnbarn. Just nu bor vi alla tillsammans (8 personer) i ett hus med fyra lägenheter. Vi har alltså en typ av generationsboende vilket gör att vi också umgås en del. Vi har också en ganska stor tomt och ett stort växthus.

På sommarhalvåret ägnar jag stor del av min fritid i trädgården och redan i mars börjar vi driva upp frön inne och i källaren. Jag har gått några kurser i keramik och akvarell men just nu, våren 2021, är dessa inställda. Jag försöker ändå måla lite akvarell hemma i alla fall på vinterhalvåret. På vintern gillar jag att åka skidor både på längden och utför och på sommaren att promenera i skogen och vandra i fjällen. Att resa är också ett stort intresse. 

Hur gör du för att hitta en balans mellan arbete och fritid?

– Jag försöker koppla av helt från jobbet när jag är ledig och inte jobba på kvällar och helger. Det är inte alltid lätt men när jag ”jobbar” i trädgården, målar samt umgås med barn och barnbarn är det lättare att koppla av och vara här och nu.  

Sidan uppdaterades 2022-06-28