– Här finns gemenskap och vi-känsla

Jussara Reis-Andersson

Arbetar som: doktorand.  
Kommer från: Brasilien.
Anställningsår: 2018. 

Berätta om din bakgrund!

– Jag är från början civilingenjör i informationsteknologi och företagsekonom. År 2008 provade jag på att undervisa på gymnasium och tyckte att det var jätteroligt. Så kort därefter tog jag en lärarexamen vid Umeå universitetet och blev legitimerad lärare i tekniska och företagsekonomiska ämnen.

Mellan 2010 och 2014 arbetade jag som adjunkt på Mittuniversitetet och undervisade både civilingenjörs- och företagsekonomistudenter. År 2015 valde jag läsa utbildningsledning och skolutveckling vid Karlstads universitet samtidigt som jag jobbade som utvecklingspedagog på dåvarande Barn-, elevhälsa och skolutveckling i Sundsvall.     

Vad jobbar du med nu? 

– Just nu har jag en doktorandtjänst på Mittuniversitetet och forskar inom digitalisering i utbildningssystemet. Jag tittar bland annat på samarbete mellan huvudman och skolledare utifrån ett digitaliseringsperspektiv.   

Du ingår i den nationella tvärvetenskapliga forskarskolan för digitala teknologier i utbildning – vad innebär det? 

– Det innebär möjligheten till att nätverka med doktorander och seniorforskare från andra lärosäten och ämnen. Vi har bland annat haft seminarier med forskare från olika delar av världen, det är otroligt roligt. Man känner att man tillhör en grupp som har samma intresse, fastän utifrån olika perspektiv. Som doktorand får man mycket stöd av seniorforskare som är specialister på olika områden.    

Hur kommer det sig att du hamnade på Mittuniversitetet? 

– Dels har jag bott i Sundsvall sedan jag flyttade från Brasilien, dels har jag både läst och jobbat på Mittuniversitetet tidigare. Jag tyckte också att i den här doktorandtjänsten har jag  
möjlighet att använda de tre ämnen jag har läst tidigare – datateknik, företagsekonomi och pedagogik. Sedan är campus i Sundsvall väldigt fint, nära till naturen och ändå mitt i staden. 

Vad gör du på fritiden? 

–  Då umgås jag helst kravlöst med familj och vänner. 

Har du hittat något smultronställe här i Sundvall?

– Norra Berget. Det är väldigt fint.

Hur är det att vara doktorand på Mittuniversitet? 

– Det är verkligen roligt. Jag tycker om arbetsmiljön och arbetskamraterna. Sedan har jag förmånen att ha mina handledare så nära att jag alltid kan knacka på dörren och ställa frågor. Under en doktorandresa får man många frågor och funderingar.   

Vad är det bästa med ditt arbete? 

– Människorna jag arbetar med. De är så underbara. Och vi har ett härligt gäng på avdelningen. Sedan tycker jag verkligen om att forska, det är jätteroligt. För mig är utbildning viktigt och nyckeln till ett demokratiskt samhälle. Om man tittar på utbildning ur ett globalt perspektiv så handlar det mycket om de förutsättningar man har fått i livet för att överhuvudtaget kunna gå skolan.

Varför tycker du att man ska söka jobb på Mittuniversitetet? 

– Söker man gemenskap och vi-känsla då tycker jag att man ska söka jobb på Mittuniversitetet. Sedan tycker jag att det är roligt att vi har två campus, ett i Sundsvall och ett i Östersund. Det blir omväxlande, beroende på vad man gör.  

Hur kan du påverka samhället/utvecklingen/miljön genom ditt arbete? 

– Jag hoppas verkligen att min avhandling bidrar till kunskap krig samarbete mellan huvudman och skolledare för organisering när policy förs in i utbildningssystemet. 

Vad har du för framtidsdrömmar? 

– Just nu drömmer jag om att bli klar med mina doktorandstudier i tid. Sedan vill jag fortsätta forska.  

Sidan uppdaterades 2022-06-28