"Första börsintroduktionen på Nasdaq för oss"

Tor 28 okt 2021 11:01

Sundsvallsbolaget XP Chemistries tar klivet in på Nasdaq-börsen fredag 29 oktober. En resa som tog sin början genom forskning på Mittuniversitetet och vi låter Sten Wigert och Johan Landström på FUS kommentera nyheten.

Campus Sundsvall

XP Chemistries avknoppades från bolaget Organofuel Sweden AB i maj i år. Organofuel Sweden är i sin tur grundat i forskning från Mittuniversitetet och företagets verksamhet inleddes via Mittuniversitetets innovationsavdelning i nära samverkan med BizMaker.

Sten Wigert, innovationsrådgivare på FUS, är en av de som har funnits bakom kulisserna. Så här kommenterar han nyheten:

− Galet stort att detta blir av! Att flera års gediget och målmedvetet arbeta leder till denna framgång är underbart. Spännande att forskning från Mittuniversitetet skapar tillväxt för Sverige. Ser fram emot flera liknade innovationsframgångar de kommande åren.  

Vilken roll har du haft i arbetet kring bolaget?

− Min roll som innovationsrådgivare kommer före själva bolaget. Oftast är det så att idéer knådas och bakas om flera gånger innan nyttiggörandet sker, antigen kommersiellt eller på annat sätt. Att ställa tuffa frågor kring den tänkta lösningen, vad är behovet, vilka är villiga att betala för lösningen, och vad är fördelarna jämfört med de nuvarande alternativen är en del av mitt arbete. I detta fall har det tidiga arbetet inneburit att validera teknikens unikitet och säkerställa en god immaterialrättsstrategi som grund för en kommande kommersialisering. Miun Innovation jobbar tidigt i processen och bäddar för den fortsatta utvecklingen. Vi jobbar under sekretess och ofta tar det flera år innan resultaten blir känd, lite tråkigt när vi vet att det händer bra saker men får inte säga något. Men jag är van vid det här laget!

Om vi breddar perspektivet lite grann – vad är viktigt för Mittuniversitetets del när det kommer till att arbeta med nyttiggörande av forskning?

− Mittuniversitetets arbete med innovationsstöd syftar till att främja och tillvarata nyttiggörandepotentialen i forsknings- och utbildningsmiljöerna. Nyttiggörandet av forskningsbaserad kunskap ger så kallad ”Impact” i samhället på olika sätt. Denna Impact bygger över tid universitetets renommé och stärker varumärket. Ett starkt varumärke lockar talanger, forskare och studenter, till lärosätet och positionerar oss i väl i konkurrensen om forskningsmedel. Ett starkt nyttiggörandet från Mittuniversitetet stärker våra regioner och bidrar till hållbar utveckling.   

Johan Landström, gruppledare Miun Innovation, är också väldigt glad:

− Jätteroligt såklart! Att Mittuniversitetets forskning kommer till nytta i samhället är viktigt inte bara för oss på universitetet utan för samhället i stort. Att forskningsbaserade idéer når ut i samhället är ett av våra huvuduppdrag inom innovationsområdet på Mittuniversitetet.

Hur vanligt är det att företag som har sitt ursprung inom akademin når börsnotering?

− Just börsnotering är inte jättevanligt, även om bolagsstarter ändå är ganska vanligt. Från forskning till bolag tar det ofta väldigt lång tid. Det är inte ovanligt att det tar över flera år och börsnotering tar ofta ännu längre tid. Ofta kommer forskningen samhället till nytta på annat sätt. Antingen genom att vi på Mittuniversitetet redan tidigt samarbetar med industrin eller myndigheter för att på så sätt nyttiggöra vår forskning.

Vad betyder en sån här nyhet för innovationsarbetet på Mittuniversitetet?

− Mycket, det är första börsintroduktionen på Nasdaq för oss så självklart firar vi en dag som denna. Ett bolag som XP Chemistries, som gått hela vägen från forskning till Nasdaq visar att denna väg är möjlig. Alla vi som jobbar med innovationsstöd får ett kvitto på att våra insatser tidigt i processen ger effekt på sikt. Självklart sporras vi av detta!

Pressmeddelande från BizMaker om XP Chemistries kommande börsnotering

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-11-01