Ons 06 okt 2021 09:10

Vem blir det i år? Tillkännagivandet av vem som vinner det prestigefyllda Nobels litteraturpris har alltid väckt uppmärksamhet och på torsdag avslöjas vinnaren. Vi passar på att ställa några frågor till Anders E. Johansson, docent i litteraturvetenskap på Mittuniversitetet.

Bild på Ngũgĩ_wa_Thiong
Är det Ngũgĩ wa Thiong'o som får årets nobelpris i litteratur?

Vilken betydelse har litteraturpriset i dag?

De senaste årens omtumlande debatter gällande både Svenska Akademien och litteraturpriset har naturligtvis förändrat prisets status, men har även understrukit hur litteraturen idag befinner sig i ett skede då tidigare värderingar och hierarkier inte längre kan tas för givna. Men detta öppnar också för möjligheten att priset ska få betydelse i denna omvandlingsprocess, bli något som åter gör litteraturen viktig.

Har du några favoriter bland tidigare nobelpristagare?

Samuel Beckett. En av få pristagare som kan räknas till den kompromisslösa modernismen. Ingen har så roligt plockat sönder den västerländska civilisationens idealiserande bild av sig själv, dess tro på utveckling och kontroll, så att det meningslösa våldet blottats. Idag sitter vi ju alla i varsin soptunna, som karaktärerna Nell och Nagg i pjäsen Slutspel, och kan konstatera att ”allt är slut” samtidigt som vi med Hamm gäspande menar att ”inget lidande är mer upphöjt än mitt”.

Och så Elfriede Jelinek, förstås, för att hon var med och slog sönder modernismen då den i sin manliga form stelnat till en tradition.     

Någon som borde ha fått priset men som ännu inte fått det?

Don de Lillo, som på ett virtuost sätt kartlagt brusets och skräpets betydelse i vår samtid.

Till sist, vem tror du får litteraturpriset i år?

Den kenyanske författaren Ngũgĩ wa Thiong'o, vars författarskap i sig visar komplexiteten i de utmaningar och möjligheter litteraturen idag står inför. Från det tidiga valet att skriva på sitt eget språk, Gikuyu, till de essäsamlingar han publicerat under det senaste decenniet, har han medvetet förhållit sig till och analyserat de begränsningar och öppningar en postkolonial litterär värld erbjuder. Men priset bör han naturligtvis få för att han i sin skönlitterära produktion visat vad som skulle kunna vara möjligt i denna värld.

Docent Anders E. Johansson

 

 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-10-07