Ny avhandling om hur växthusbalansen i Jämtland kan hjälpa oss förstå världens klimatproblem

Mån 13 dec 2021 07:55

Torbjörn Skytts avhandling innefattar analyser av hur skogen i Jämtland påverkar växthusbalansen i regionen. Genom sin kartläggning av utsläpp och upptag av koldioxid, kan han dra slutsatser kring de globala klimat- och miljöutmaningarna världen står inför.

Torbjörn Skytts disputation
Torbjörn Skytt försvarar sin avhandling ”Fossil Free or Not – That is the Question”.

Den 8 december disputerade Torbjörn Skytt med sin avhandling ”Fossil Free or Not – That is the Question” på Campus Östersund. Opponent var professor Markku Rummikainen på Centrum för miljö- och klimatvetenskap.

– Min forskning syftar till att klarlägga sakförhållanden för att samhället skall kunna styras i önskvärd riktning. Våra analyser är klarlägganden av hur utsläpp och upptag av koldioxid ser ut i Jämtland, och hur dessa kan påverkas. Vad gäller upptag av koldioxid har vi egentligen bara skogen att förlita oss på och därför har det varit ett dominerande inslag att göra olika typer av beräkningar på skog, berättar Torbjörn Skytt.

Torbjörn Skytts disputation på Campus Östersund.

 

Resultaten från hans analyser är både tydliga och på sätt och vis självklara.

– Den kanske viktigaste och samtidigt minst revolutionerande slutsatsen är det inte finns någon gratislunch att hämta någonstans. Det enda säkra sättet att minska utsläppen och öka upptaget är att minska på all aktivitet, inklusive skogsavverkningar. Det ligger en fara i att utgå från naiva tekno-optimistiska framtidsvisioner innan ny teknologi faktiskt finns på plats, avslutar Torbjörn Skytt.

Läs mer om Torbjörn Skytts forskning

Länk till avhandlingen


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-12-13