Mer än 500 forskare deltar i digital konferens om hållbar utveckling

Ons 24 feb 2021 08:27

Den 13–15 juli i år står Mittuniversitetet som värd för den internationella forskningskonferensen ISDRS. Konferensen arrangeras för 27:e gången och samlar över 500 forskare från hela världen som forskar inom området hållbar utveckling utifrån olika perspektiv.

Huvudtalare ISDRS 2021
Några av huvudtalarna vid konferensen är Hien Ngo, Hans Bruyninckx, Ranjula Bali Swain, Jeffrey D. Sachs, Marcos Regis da Silva, Richard Welford, Mark Elder och Åsa Persson.

− I år ges konferensen digitalt på grund av pandemin och det är med stor glädje vi tar oss an uppdraget, säger Hans-Erik Nilsson, dekan vid Fakulteten för naturvetenskap, teknik och medier vid Mittuniversitetet.  

Konferensen skulle ursprungligen hållits i Los Angeles, men arrangören tackade nej på grund av pandemin, och frågan gick därför till Mittuniversitetet via professor Volker Mauerhofer som är medlem i ISDRS.  

Den globala konferensen för samman forskare från bland annat Brasilien, Australien, Tyskland, Italien, Portugal, Malaysia, Mozambique, Taiwan, USA och Storbritannien. Hittills har 420 forskare från mer än 40 länder skickat in abstracts, sammanfattningar av sina forskningsämnen. Totalt beräknas 500–1000 personer att medverka på konferensen.  

Årets konferens är ISDRS 27:e årliga konferens om hållbar utveckling som inkluderar såväl ekonomiska, sociala som miljömässiga perspektiv. Årets tema är ”Hur kan vi påskynda arbetet mot de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030 i kristider?”.  
 
− Vi har närmare 90 forskare som är värdar för olika tematiska spår och seminarier under konferensen, av dem kommer tolv från Mittuniversitetet. Forskning inom klimatförändringar, energifrågor, hållbar stadsutveckling och hållbarhet för låginkomstekonomier är några ämnen som kommer att täckas in, säger Catrin Johansson, professor och hållbarhetskoordinator vid Mittuniversitetet.  

Särskilt inbjudna talare är bland andra: 
- Jeffrey D. Sachs, University Professor, Director of the Center for Sustainable Development (Columbia University), President of the UN Sustainable Development Solutions Network, commissioner of the UN Broadband Commission for Development 
- Professor Hans Bruyninckx, Executive Director, European Environmental Agency – EEA. 
- Marcos Regis da Silva, Executive Director Inter-American Institute for Global Change Research (IAI). 
- Åsa Persson, Research Director and Deputy Director, Stockholm Environment Institute, (SEI) 

− Just nu arbetar vi med att gå igenom alla de abstracts som skickats in och som ska kvalitetsgranskas av forskningsledarna för de tematiska spåren. Det är såklart en utmaning att skapa ett bra program och möjligheter till interaktion i ett digitalt format, men vi hoppas kunna ta fram ett tydligt pedagogiskt program där man kan välja vilka pass och sessioner man vill delta i så att alla kan få ut så mycket som möjligt av sin medverkan, säger Catrin Johansson.  

Konferensen pågår i tre dagar och sänds från en studio vid Mittuniversitetets campus i Östersund. De flesta av forskarna deltar på distans och håller sina föredrag online. Som en interaktiv del av konferensen arrangeras en dag med workshops för att ge extra stöd till 60 doktorander inom respektive forskningsområden.  

− Vi erbjuder forskare från låginkomstländer att delta till ett rabatterat pris i konferensen och söker partnerföretag som kan finansiera deltagande för några av de forskare som inte har ekonomiska möjligheter att själva betala för att delta, säger Catrin Johansson.  

Skogsindustriföretaget SCA stödjer konferensen med partnerskap som finansierar deltagaravgiften för åtta forskare från låginkomstländer. 

Normalt sett ingår studiebesök och guidade turer i konferensens program. I år hoppas arrangörerna istället kunna erbjuda virtuella guidade turer och studiebesök i forskningsmiljöerna vid Mittuniversitetet. 

Läs mer om konferensen: https://2021.isdrsconferences.org/ 

ISDRS står för International Sustainable Development Research Society. 

För mer information: 
Catrin Johansson, professor Mittuniversitetet, telefon 010-142 88 04, e-post catrin.johansson@miun.se 
Volker Mauerhofer, professor Mittuniversitetet, telefon 010-142 83 07, e-post volker.mauerhofer@miun.se 
Inger Axbrink, projektledare Mittuniversitetet, telefon 070-393 16 43, e-post inger.axbrink@miun.se 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-19