Professor Koustuv vill bidra med fler internationella samarbeten och studenter

Ons 26 maj 2021 14:46

Koustuv Dalal utsågs till professor i folkhälsovetenskap vid Mittuniversitetet den 1 april 2021 på rekommendation av Anna Olofsson dekan för Humanvetenskapliga fakulteten.

Koustuv Dalal står utomhus framför en parkmiljö.

Som nybliven professor har han nu mer ansvar för folkhälsoforskningsområdet, för institutionen, fakulteten och hela universitetet.

– Jag ska vara stöd till juniora forskare i deras akademiska karriärutveckling. Jag ser också fram emot att använda mitt stora upparbetade forsknings- och policynätverk runt om i världen för att öka internationaliseringen av vårt universitet. Fler internationella samarbeten och studenter är en framgångsfaktor för universitetet, säger Koustuv.

– Jag är stolt över mina internationella doktorander som till exempel arbetar som ekonomiminister, hälsodirektör och välrenommerade experter runt om i världen. En av mina doktorander har utsetts till expert inom UNDP, säger Koustuv.

Erkännande från Världsbanken och WHO

– Tillsammans med mina doktorandstudenter skrev jag artikeln The economic cost of implementing maternal and neonatal death review in a district of Bangladesh, den valdes av Världsbanken som den viktigaste artikeln (topp 20) i världen. Projektet som genomfördes i ett distrikt i Bangladesh blev väldigt lyckat och sänkte dödstalen i området markant. Nu har UNICEF och hälsoministeriet skalat upp vårt program så att metoden används i hela landet.

– Min kostnadsmodell för att räkna samhällskostnader för skada eller sjukdom, till exempel våld mot kvinnor, fick världsskadekonferensen ”The Best Scientific paper Award” av WHO. För mitt kontinuerliga arbete har jag erhållit ”International Safe Community (ett WHO-initiativ) Distinguished Career Award” för enastående ledarskap och engagemang i förebyggande av skador och främjande av säkerhet.

– En svensk studie som vi gjorde på barn till alkoholister fick stort genomslag i massmedia och den har också fått en stor inverkan inom socialt arbete.

Gedigen internationell erfarenhet

Koustuv är hälsoekonom med forskningsbakgrund inom utvärdering, folkhälsa och global hälsa, hälsosystem, förebyggande av skador och våld, hälso- och säkerhetsfrämjande arbete, e-hälsa, implementering och samhällsbaserad deltagande forskning.

Tidigare har han arbetat på Karolinska Institutet, Linköpings universitet och Örebro universitet. Han har varit forsknings- och gästprofessor vid världsledande universitet och blev utsedd till dekan vid ett ansett folkhälsoinstitut under delstatsregeringen i västbengalen (W.B.) i Indien där indiska nobelpristagare och ikoner som professor Michael Marmot var rådgivare.

– Jag var också chef för Center for Injury Prevention and Safety Promotion (CIPSP), ett supportcenter för WHO CC Community Safety Promotion. Jag har bred erfarenhet av utvärderingsbaserad rådgivning till olika beslutsfattare i olika länder på olika nivåer, bland annat har jag varit expertrådgivare åt ett flertal FN-organ som WHO och UNICEF. Jag var seniorrådgivare för WHO CC Community Safety Promotion (2009 -2015) och chef för Scientific Committee för International Safe School under WHO CCCSP där jag utvärderade hundratals Safe Communities, flera universitet och skolor runt om i världen.

Pågående forskning

–  Jag har ett pågående projekt med stöd från Vetenskaprådet, det handlar om stubbbränning i Indien med fokus på folkhälsa, hälsoekonomi och de globala målen för hållbar utveckling. Ett annat viktigt projekt är att utveckla ramverk för prevention för barnblindhet.

– Jag har också flera pågående internationella forskningssamarbeten inom hälsoekonomi, hälso- och sjukvårdssystem, offentlig och global hälsa inklusive Global Burden of Disease studies.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-16