Stegvis återgång till campusundervisning

Tor 03 jun 2021 07:58

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om distansundervisning för vuxna upphörde från den 1 juni, men myndigheten anser att en återgång bör ske stegvis. För Mittuniversitetets del innebär det att det blir fortsatt växelvis närvaro på campus under hösten.

Sundsvall

− Vi ser äntligen ljuset i tunneln, men vi måste ändå fortsätta ta ansvar för att inte bidra till att smittspridningen ökar igen. Studenter och personal har gjort ett fenomenalt arbete det senaste året, säger Eva Dannetun, prorektor för utbildning och ordförande i samordningsgruppen för pandemiarbetet.

Den ökade vaccinationstakten och minskade smittspridningen öppnar upp för en mer normal campustillvaro och därför bedömer Folkhälsomyndigheten att en stegvis återgång till undervisning på campus är möjlig, utifrån regionala förutsättningar. Vid en pressträff förra fredagen kommenterade Matilda Ernkrans, minister för forskning och högre utbildning, den nya bedömningen och sade bland annat så här:

– Jag vill betona att universiteten fortsatt har ett ansvar för att genomföra utbildningen på ett sätt som följer rådande rekommendationer. Det innebär att olika lärosäten kan behöva göra olika bedömningar och vidta olika åtgärder, säger Matilda Ernkrans.

Fortsätter enligt plan

För Mittuniversitetets del betyder det att den ursprungliga planen för höstens första del (läsperiod 1, vecka 35-43) fortsätter att gälla. Den innebär att campusundervisning och distansundervisning sker växelvis för att inte alltför många personer ska befinna sig på plats samtidigt. Schemaenheten meddelar i mitten av juni hur campusnärvaron ska fördelas mellan olika utbildningar.

− Vi längtar nog alla tillbaka till det mesta av den tillvaro vi hade innan pandemin och de nya allmänna råden kan innebära att en mer normal campustillvaro kommer att vara möjlig från och med läsperiod 2. Vi återkommer i början av augusti med besked om planering för detta, säger Eva Dannetun.

Hemarbete en bit in på hösten

För personalen betyder de nya råden att medarbetare som behöver vara på plats för undervisningens skull har företräde att vistas på campus. Övriga medarbetare ska samråda med sin närmaste chef om man behöver vara på plats på campus, annars gäller tidigare besked om att arbeta hemifrån fram till den 15 september.

Omtentamen på distans

För de studenter som ska göra omtentamen i augusti gäller att den ska ske under samma former som ursprunglig tentamen under våren, vilket innebär att tentamen alltså huvudsakligen sker på distans. Detta för att tentaförhållandena ska vara så likvärdiga som möjligt, oberoende av när de genomförs.

Fysiska insparkar till hösten

Studentkårerna har nu börjat planera för fysiska insparkar till hösten, men exakt hur dessa kommer att genomföras kommer att meddelas senare. Studentkåren i Östersund lägger löpande upp information om planerna på sin webbsida och Studentkåren i Sundsvall meddelar den 3 juli hur insparken kommer att se ut.

Kontaktperson:
Eva Dannetun, prorektor för utbildning, eva.dannetun@miun.se, 010-142 85 43


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-06-16