Ny rådgivningsbyrå ska hjälpa utsatta med stöd och råd

Tis 28 sep 2021 08:14

Socionomutbildningen vid Mittuniversitetet är först ut i landet med att etablera en verksamhet med telefonrådgivning för hjälpsökande individer. Under hösten håller mottagningen öppet fyra dagar i veckan.

Kvinna som talar i ett headset.

– Det är socionomstudenter som genomför sin handledda, fältförlagda utbildning som tar emot samtalen. Samtidigt som studenterna tränas i samtal med hjälpsökande under handledning av oss erfarna socionomer, får de en möjlighet att ge stöd och råd till de som behöver, säger Carina Thörn, projektledare och adjunkt vid Institutionen för psykologi och socialt arbete, Mittuniversitetet.

Rådgivningsbyrån Mitt Råd öppnade sin verksamhet under måndagen och telefonmottagningen håller öppet under eftermiddagarna, måndag till torsdag, fram till 2 december. Öppettiderna är begränsade på grund av att verksamheten drivs av studenter. Under vårterminen tar en ny grupp studenter vid och då finns möjligheten att få hjälp från slutet av januari till slutet av april.

– Det är inte en behandlande verksamhet utan mottagningen finns till för de som behöver prata om sin situation, som exempelvis sin oro för någon annan eller för sin egen del, och bli väl bemötta för bästa stöd och rådgivning. Det kan vara individer som drabbats av välfärdsstatliga nedskärningar, hamnat ”mellan stolarna”, eller inte vet var eller vem de ska vända sig till i olika frågor, säger Åsa-Helena Hedman, projektledare och adjunkt vid Institutionen för psykologi och socialt arbete, Mittuniversitetet.

Idén till Mitt Råd kommer ursprungligen från socionomutbildningen vid Högskulen på Vestlandet i Bergen vars verksamhet – Bergen Uavhengige Sosialrådgivning (BUS) – varit fungerande och väletablerad i drygt tjugo år.

Förberedelsearbetet har pågått sedan september 2020. Projektledare och handledare har tillsammans med studenter i handledd, fältförlagd utbildning lagt grunden för verksamheten.

– Jag är glad att vi har nått hela vägen hit. Vårt mål är att ha den hjälpsökande individen i centrum, samtidigt som vi skapar ett lärande för studenterna, och vi kvalitetssäkrar arbetet genom att ha kompetenta handledare nära knutna till studenterna, säger Carina Thörn.

Studentgruppen kommer också att finnas inom verksamheten ”Hej Främling” en halv dag i veckan för att kunna nå hjälpsökande individer på plats, men även kunna vara behjälplig i det dagliga arbetet i verksamheten. På så sätt tränas studenterna i praktiska färdigheter ute på fältet. I framtiden kommer även studenterna vara engagerade i andra sociala verksamheter och organisationer i Östersund.

Läs mer om Mitt Råd: https://www.miun.se/mittrad

Kontaktperson:

Carina Thörn, projektledare, rådgivningsbyrån Mitt Råd och adjunkt vid Mittuniversitetet, carina.thorn@miun.se, 070-668 78 55 (tillgänglig måndag 8.00-12.00, tisdag 8.00-12.00, onsdag 10.00-14.30, torsdag 8.00-12.00, fredag 8.00-15.00)


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-09-28