Svensk demokrati firar 100 år – Mittuniversitetet är med

Ons 08 sep 2021 15:15

Niklas Bolin, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, deltar vid riksdagens demokratiseminarium 15 september. Andra deltagare under seminariet är bland andra talman Andreas Norlén, statsminister Stefan Lövfen och demokratiminister Amanda Lind.

Val valsedlar valsituation

I år är det 100 år sedan både män och kvinnor fick rösta i svenska val till riksdagen. För att uppmärksamma detta genomför regeringen flera arrangemang med syftet att säkerställa en levande demokrati för framtiden. Seminariet ”100 år av demokrati” arrangeras i riksdagen 15 september. Demokratins genombrott, utveckling och framtid är temat och frågor som vad 100 år av demokrati har lärt oss ska avhandlas.

Niklas Bolin, docent vid DEMICOM, har drivit ett forskningsprojekt som handlar om de politiska ungdomsförbundens medlemmar och varför de väljer att aktivera sig politiskt. Nu är han inbjuden till ett panelsamtal om just ungas roll i demokratin och hur de vill utveckla demokratin.

– Det man brukar säga om yngre medborgare är att de är lite mindre bänägna att delta i de klassiska politiska sammanhangen. De är intresserade av politik, men har en annan form av deltagande än att vara med i ett parti. De agerar politiskt på andra sätt, så som att bojkotta en specifik vara eller vara med in en Facebooknamninsamling. I tider då de politiska partierna har svårt att rekrytera medlemmar fyller ungdomsförbunden en viktig roll.

I panelsamtalet deltar även Hanna Kroksson, LSU- Sveriges ungdomsorganisationer. Mayson Joacimsbarn, Youth 2030.

– Det är ju ett jättefint sammanhang att bli inbjuden till. Det känns nästan som en plikt att delta när man får en sådan inbjudan.  

Seminariet är öppet för allmänhet och media och kan ses direkt eller i efterhand via riksdagens webb-tv. 

Demokratiseminariets program


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2021-09-08