Ons 05 okt 2022 08:45

Nationellt vintersportcentrum, Sveriges olympiska testcentrum för vinteridrott, firar sitt tjugoårsjubileum den här veckan. Firandet pågår i tre dagar - internationell konferens i två dagar som följs av en jubileumsdag.

Deltagarna vid Nordic Winter Sports Conference 2022
Deltagarna vid NWSC 2022 samlade på campus Östersund. Foto: Pelle Fredriksson, Mittuniversitetet.

Under måndagen och tisdagen arrangerades Nordic Winter Sports Conference med ett 70-tal deltagare. Vid konferensen medverkade ett stort antal forskare, representanter för idrottsförbund men även tränare och aktiva. Konferensen arrangeras tillsammans med NTNU i Trondheim och Nord universitet i Meråker.

Under dagarna diskuterades den senaste forskningen kring teknik, uthållighet och styrka i syfte att optimera elitidrottares prestation inom vinteridrotter som alpint, längdskidåkning, skidskytte och backhoppning.

Doktorander, inriktade på forskning kring skidskytte: Andreas Kårström, Mittuniversitetet, Miika Köykkä*, University of Jyväskylä, Malin Jonsson Kårström, Mittuniversitetet och Hannes Kock, IAT Leipzig/Mittuniversitetet. Handledare: Helen Hanstock, Kerry McGawley, Glenn Björklund och Marko Laaksonen, Mittuniversitetet.

Nationellt vintersportcentrum har under sin tid som forskningscentrum samverkat med ledande företag inom sport och outdoor-sektorn och funnits som resurs för elitidrottare som genomför tester för utveckling och utvärdering men också för att träna. Det finns ett stort antal OS- och VM-medaljer i olika vinteridrotter som har koppling till verksamheten på NVC.

– Nationellt vintersportcentrum har visat vägen för hur man kan koppla ihop forskare med elitaktiva och tränare för att driva forskning, utveckling och utbildning framåt och nå resultat både inom elitidrott och inom den akademiska världen, säger Glenn Björklund, centrumledare Nationellt vintersportcentrum. 

Under onsdagen firas själva jubileet i egen regi. Blicken riktas mot den verksamhet som har bedrivits de gångna tjugo åren, men också mot framtiden och hur NVC ska utvecklas för att fortsätta vara världsledande inom skidforskning. Elitaktiva från förr och nu medverkar för att ge sin syn på betydelsen av Nationellt vintersportcentrum och bland rösterna märks till exempel längdåkarna Mathias Fredriksson, Ebba Andersson och Johannes Lukas, huvudtränare för svenska skidskyttelandslaget.

Läs programmet för jubileumsdagen

*Miika Köykkä är på väg att bli doktorand, det är inte helt klart ännu.


Rekommenderat:

Sidan uppdaterades 2022-10-06