Svåra frågor i fokus när Mittuniversitetet samverkar med universitetet i Johannesburg

Mån 10 okt 2022 11:22

Under året har Mittuniversitetet samverkat med universitetet i Johannesburg kring forskning om mäns våld mot kvinnor och barn. Arbetet har bland annat lett fram till en rapport kring hur könsrelaterat våld ska bekämpas.

GBV-rapport presenteras
Rapporten om könsrelaterat våld (gender based violence) är den första i sitt slag och presenterades tidigare i höst. Foto: Okänd.

– Förekomsten av könsrelaterat våld är fem gånger högre i Sydafrika jämfört med det globala genomsnittet så det här är en svår och viktig fråga. Vår rapport är den första i sitt slag där privata och företagssektorer var involverade i förebyggande av könsbaserat våld, säger Koustuv Dalal, professor i folkhälsovetenskap på Mittuniversitetet.

Rapporten som presenterades tidigare i höst togs fram inom ramen för ett gemensamt forskningsprojekt. Syftet var att undersöka hur den privata sektorn i Sydafrika kan ta ett ökat ansvar för det förebyggande arbetet. Forskarna har intervjuat ett sjuttiotal chefer och analyserat svar från drygt 2 200 anställda som besvarat en onlineenkät.

Som hälsoekonom har Koustuv beräknat kostnader av könsrelaterat våld i Sydafrika. I rapporten presenteras beräkningar som visar att det könsrelaterade våldet kostade det sydafrikanska samhället 36 miljarder rand, motsvarande drygt 22 miljarder svenska kronor, bara under 2019.

– Vi lägger fram ett antal rekommendationer på hur arbetet bör utvecklas. Det handlar bland annat om att företagen måste synliggöra de här frågorna i sina policys och strategier och att de måste följa upp sitt eget arbete genom fortlöpande återkoppling varje år om hur det förebyggande arbetet fortskrider, säger Koustuv Dalal.

Forskarna trycker också på vikten av utbildning och ökad medvetenhet. Mer bör göras för att proaktivt förändra patriarkala ideologier och en manscentrerad kultur genom förändrad strategi, politik och beteendeförändringsprogram.

– Det är också viktigt att våga prata om problemen för att bryta tystnaden och ta bort stigmatiseringen, skammen och rädslan kring könsrelaterat våld på arbetsplatser och i samhället i stort, säger Koustuv Dalal.

Rapporten presenterades av Koustuv Dalal vid ett specialarrangemang på Johannesburg Stock Exchange – JSE (börsen i Johannesburg) med den ekonomiska eliten som publik. Andra högprofilerade personer underströk vikten av arbetet mot könsbaserat våld. Bland dem fanns Dr. Phumzile Mlambo-Ngcuka, FN:s tidigare undergeneralsekreterare och verkställande direktör för UN Women, som talade om varför är det viktig att förebygga könsbaserat våld.

Rapporten presenterades på Johannesburg Stock Exchange, JSE, där också Koustuv Dalal fick öppna dagens handel. Foto: Okänd.

– Arrangemanget som sådant ska ses som en markering från näringslivets sida att man tar frågorna och rapporten på största allvar. Jag blev inbjuden att öppna dagens handel på JSE genom att blåsa i trumpeten och det är en stor ära som Sydafrika har visat mig, säger Koustuv Dalal.

Samverkan med universitetet i Johannesburg pågår i första hand året ut.

– Det är ett viktigt avtal för Mittuniversitetet eftersom universitetet i Johannesburg är mycket framstående och jag är övertygad om att våra forskare till ökad kunskapsspridning kring allvarliga och aktuella frågor. Samtidigt är det nedslående att ta del av de resultat som redovisas i den första rapporten som kommit till stånd sedan vår samverkan inleddes, säger Anna Olofsson, dekan humanvetenskapliga fakulteten vid Mittuniversitetet.

Kontaktperson:

Koustuv Dalal, professor i Folkhälsovetenskap och hälsoekonom, Koustuv.Dalal@miun.se, 010-142 79 95


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-10-10