Datadriven utveckling är nyckeln för framtidens jobb och den nya gröna industrin

Tis 01 nov 2022 08:51

Nu kraftsamlar Mittuniversitetet med projektansökan ”DIGIT - Hållbar Digital Transformation” tillsammans med drygt 25 företag och organisationer i både Jämtland och Västernorrland.

Händer vid ett tangetbord med grafik av dataprogrameringsalgoritmer

- DIGIT ger en möjlighet för oss på Mittuniversitetet att stödja företagens kompetensresa mot datadriven utveckling i både Jämtland och Västernorrland, säger Mattias O’Nils, projektägare för DIGIT-projektet  

Samverkan mellan regioner

Den datadrivna utvecklingen går mycket snabbt och att använda ny teknik är en förutsättning för att utveckla nya affärer, locka nya industrisatsningar och stärka konkurrenskraften i regionen. I en ny projektansökan till ERUF, Europeiska regionala utvecklingsfonden, söker Mittuniversitetet finansieringsstöd tillsammans med Samling näringsliv i Jämtland/Härjedalen och Bron Innovation i Västernorrland. Syftet med DIGIT är att öka kompetensen inom datadriven utveckling med AI, Internet of Things och 5G hos företag och offentliga organisationer och därmed skapa nya innovationer och ett stärkt näringsliv i mellersta Norrland.

- Bron kommer med DIGIT-projektet att bli ännu vassare på att stödja datadriven innovation i regionens företag och hos våra 100 medlemmar. Vi ser en potential att den ökade kompetensen i regionen kan locka nya etableringar och satsningar till Västernorrland, säger Lars Skandevall, VD Bron Innovation.

Industridoktorander ska sprida kunskap

En av satsningarna är fyra industridoktorander placerade på företag i båda regionerna. De kommer att arbeta med specifika utmaningar och innovationer där kunskapen sedan ska spridas till regionens företag. Starbit i Härnösand är ett av företagen som står redo att jobba tillsammans med en industridoktorand. Målet är att utveckla avancerade och effektiva IoT-noder för uppkopplade tjänster i samhället.

- Inom DIGIT kommer Starbit kunna accelerera vår tillväxt genom att bygga nyckelkompetens med en industridoktorand, säger Anders Nilsson, VD Starbit.

Stort kompetensbehov inom AI

Västernorrland och Jämtland/Härjedalen har en relativt låg andel datadrivna företag och det finns ett stort behov av ökad kunskap om datadrivna metoder för att driva på innovationsprocesser, stimulera verksamhetsutveckling samt locka etableringar till regionen. I en enkät som Mittuniversitetet gjort bland regionens företag svarar 83 procent att de behöver mer kompetens inom AI. En stor andel tror också att AI kommer att bli helt avgörande för deras bransch inom de närmaste fem åren.

- Projektet kommer ge oss på Samling Näringsliv en möjlighet att tillsammans med Mittuniversitetet svara på företagens behov inom datadriven utveckling och säkerställa fortsatt konkurrenskraft, avslutar Jenny Grip, verksamhetsledare på Samling Näringsliv.

AI och datadriven utveckling bedöms också vara avgörande för att klara klimatkrisen, enligt en rapport från AI Sweden. Ett stort hinder för tillämpningar av AI för klimatutmaningar är just bristen på kompetens och avsaknad av mötesarenor. Något som detta projekt tar sikte på att utveckla.  

 

Forskningspartners som deltar i satsningen DIGIT - Hållbar Digital Transformation:

CGI, Starbit, Media Research och RISE Research Institutes of Sweden.

Kompetenspartners som deltar i satsningen:

Adal, Aigoeye, AIM Sweden, Balooba, Coompanion, DRIV Innovation, ForestLink, Geztio, Haldor, HSB Södra Norrland, IT Säkerhetsbolaget, JonaCom, Länsförsäkringar Jämtland, PlantVation, Playmaker AI, Portalplus, Streamify, Sweco, Valmet, Ventana Hackås och Virtual Gym Sweden.

Projektledning:


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-11-01