Wild pedagogies – Mittuniversitetet värd för nätverksmöte med fokus på naturen som medlärare

Tor 15 dec 2022 08:31

I augusti nästa år är Mittuniversitetet med och arrangerar en sammankomst på Enaforsholms fjällgård tillsammans med Syd Dansk Universitet. Det är det internationella nätverket Wild Pedagogies som möts under fem dagar där deltagarna kommer reflektera, analysera och arbeta med naturen som medlärare.

Kvinna med en hund på fjället

Syftet med denna sammankomst att utforska och fördjupa hur "Naturen som medlärare", den första av sex tankestenar i Wild pedagogies, kan förstås och arbetas med i undervisning. De didaktiska frågorna om Vad, Hur och Varför kommer att vara en utgångspunkt för samtal och aktiviteter under veckan. Platsens, och den mer än mänskliga världens betydelse och våra relationer till den och varandra kommer att vara ett fokus för att samtala om möjliga didaktiska modeller i praktiken. 

Arbetet under veckan kommer att ske genom dagliga seminarier. Mellan dessa kommer deltagarna i mindre grupper ges möjlighet att göra vandringar i området eller ”bara vara” i omgivningen, känna av och finna inspiration från den mer än mänskliga världen.

- Det är oerhört roligt att vi som arbetar med lärarutbildning får vara värd för sammankomsten som samlar både forskare, doktorander och lärare. Inte minst för att fördjupa samtalet om hur det i utbildning går att arbeta med de komplexa utmaningar som finns när det gäller behov av en mer hållbar samhällsutveckling, ekologiskt, socialt och kulturellt, säger David Kronlid, lektor i pedagogik vid Instruktionen för utbildningsvetenskap.

- Det är en spännande form att mötas inom då den skiljer sig från hur forskningskonferenser traditionellt är utformade. Sammankomsten blir också ett viktigt bidrag till arbetet med dessa frågor i våra lärarutbildningar vid Mittuniversitetet och blir dessutom intressant i förhållande till lärosätets arbete med hållbar utveckling, säger Linda Wilhelmsson, lektor i pedagogik vid Institutionen för utbildningsvetenskap.

Vill du veta mer?


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-12-15