Mittuniversitetet i samarbete med Svensk‑Amerikanska Handelskammaren

Ons 16 feb 2022 10:05

Nu lanseras SIREUS, ett treårigt samarbetsprojekt mellan SACC-USA och 12 svenska universitet, däribland Mittuniversitetet.

Logga SACC

SIREUS handlar om kunskapsutbyte inom innovation, vetenskap och entreprenörskap och ökad talangmobilitet för studenter och forskare mellan Sverige och USA.

− För Mittuniversitetet skapar det här en spännande och innovativ plattform genom vilken vi kan stärka och bygga ut vårt kontaktnät i USA, både inom utbildning, forskning och samverkan. Det innebär också att vi blir en del av ett sammanhang med 11 andra svenska lärosäten, stärkta av samarbetet oss emellan men också genom ett starkt samarbete med Svensk-Amerikanska Handelskammaren och den svenska ambassaden i Washington DC, säger Anders Fällström, rektor.

Fokus för SIREUS-projektet är att stärka kvaliteten på högre utbildning och forskning genom att:

• Öka antalet studenter, praktikanter och forskare som deltar i utbytesprogram mellan Sverige och USA

• Utöka kunskapsutbytet genom forskningssamarbeten och innovationsprojekt

• Stärka Sveriges attraktionskraft som destination för studier, forskning och praktik

− I dagsläget är konkurrensen för kompetens och talang global. Internationella flerpartssamarbeten som SIREUS är avgörande för att säkra tillgången till relevant kompetens för att till fullo utforska och ta tillvara på ny teknologi, säger Michael Andersson, styrelseordförande, SACC-USA.

− Vi ser det här som en viktig språngbräda för att stärka Mittuniversitetets relationer också med världen utanför Europa, och det på ett sätt som möjliggör att alla olika delar av vår verksamhet kan hitta sin ingång i projektet, säger Anna Lindahl, ansvarig för International Relations Office på Mittuniversitetet.

Projektet stöds av den svenska ambassaden i Washington, DC och Svenska institutet och kommer att etablera och organisera en strukturerad plattform för ökad talangmobilitet och kunskapsutbyte mellan Sverige och USA inom innovation, vetenskap och entreprenörskap. Svenska universitet som medverkar är Chalmers Tekniska universitet, Göteborgs universitet, Jönköping University, Karolinska Institutet, KTH Kungliga Tekniska Högskolan, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Lunds universitet, Luleå Tekniska universitet, Mälardalens universitet, Uppsala universitet och Mittuniversitetet.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-02-16