VFU‑frågan på väg mot långsiktig lösning

Tor 10 feb 2022 09:05

Mittuniversitetet vill utöka platserna på sjuksköterskeprogrammet för att möta bristen på personal i vården och första steget är att på sikt erbjuda ytterligare tio platser vid utbildningen i Östersund. Det är utfallet av rundabordssamtal kring VFU-frågan med kommuner och regioner.

Varmt omhändertagande

Inför vårterminen var situationen för den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) för sjuksköterskeprogrammet akut eftersom Region Västernorrland signalerade att man inte skulle klara av att ge Mittuniversitetet de VFU-platser som universitetet har avtalat om. Situationen löstes bland annat genom att flera kommuner i Västernorrlands och Gävleborgs län slöt upp och erbjöd fler VFU-platser. Även vid Region Jämtland-Härjedalen var läget utmanande, men även här fann parterna en lösning.

− Vi lyckades lösa tillgången på VFU-platser för vårterminen 2022, men det krävdes ett stort arbete och en del kortsiktiga lösningar. Därför tog vi initiativ till rundabordssamtal med alla berörda för att hitta en långsiktig lösning och vi är en bit på väg, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Mittuniversitetet träffade representanter för kommuner och regioner i Jämtlands och Västernorrlands län för diskussion om VFU-platser för sjuksköterskestudenter under förra veckan. Samtalen resulterade i en samsyn om att ha samma, eller större, volym som idag med bibehållen hög kvalitet.

I Jämtlands län finns också en samsyn kring att utöka antalet platser på sjuksköterskeprogrammet vid campus Östersund med tio platser. Någon tidpunkt för när det kan ske är inte fastställd, utan det bestäms när ett nytt VFU-avtal tecknas.

− Såväl region som kommuner i Jämtlands län signalerar tydligt att de vill ha och klarar av en ökning. Vår ambition och förhoppning är att vi i framtiden kan utveckla vår VFU-samverkan som gör att vi kan öka antalet platser även i Västernorrland, säger Anna Olofsson, dekan vid den humanvetenskapliga fakulteten.

Diskussionerna mellan Mittuniversitetet och parterna fortsätter nu i båda län. Redan idag finns en länsgemensam VFU-koordinator i Jämtlands län och från Mittuniversitetets sida är förhoppningen att en motsvarande funktion tillsätts även i Västernorrlands län, vilket ytterligare skulle förbättra situationen.

− Vi har fortsatta utmaningar på kort sikt och vi kommer att behöva ta till olika åtgärder för att lösa VFU-platserna även till hösten. Det som är glädjande är dock att vi nu äntligen har en gemensam ambition om att skapa en långsiktig lösning. Vården behöver mer personal och vi står redo att utbilda dem, säger Marie Häggström, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper.

Kontaktpersoner:

Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet, anders.fallstrom@miun.se, 010-142 86 40
Anna Olofsson, dekan vid den humanvetenskapliga fakulteten, anna.olofsson@miun.se, 070-680 30 32 
Marie Häggström, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper, marie.haggstrom@miun.se, 010-142 86 69


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-02-11