Forskares krigskunskaper hett efterfrågade i media

Fre 04 mar 2022 14:39

Håkan Gunneriusson, docent i krigsvetenskap vid RCR, har haft fullt upp med att svara på mediers frågor sedan Ryssland startade krig mot Ukraina i torsdags. – Hela förra året var det ingen som hörde av sig, man kan säga att det kommer i skov.

Håkan Gunneriusson
Håkan Gunneriusson

En mängd radiointervjuer, tidningsartiklar och tv-inslag. Håkan Gunneriussons expertkunskaper i krigsvetenskap och speciellt områdena Ryssland och Ukraina har minst sagt varit efterfrågade de senaste dagarna.

– Oavsett vad så är det en kreativ process just nu. Det här har hänt, alla bollarna är i luften och snart kommer vi se var det landar och då kan vi börja titta på ett resultat, säger Håkan Gunneriusson.

Han har länge följt utvecklingen i konflikten mellan Ryssland och Ukraina och tycker att en viktig poäng i hela situationen just nu är att Västvärlden inte längre kan titta bort.

– Vi hade kunnat sälja pansarskott till Ukraina redan 2014, men valde att inte göra det. Vi i väst har valt att titta bort men nu tvingar Putin oss att inte göra det längre. Vad händer då?

Så vad tror du kommer hända?

– Det finns en press på att få Ukraina att få ett slut på det här. Så klart på Putin också, men han är mer oförutsägbar. Ett scenario kan till exempel vara att Ukraina släpper Krim mot att de får ex antal miljarder från EU. Men det finns ju flera scenarier, det beror lite på hur framgångsrika Ryssland är i invasionen. Det rimligaste är förstås inga eftergifter alls.

Känner ingen oro

Många är oroliga nu, speciellt sedan Putin höjde beredskapen för att kunna använda kärnvapen. Är du orolig?

– Nej, jag tycker inte att oro leder någon vart. Men vi ska ta det på allvar. Det är krig i Europa och det kommer få konsekvenser på olika sätt. Vi kommer se fler cyberattacker, inflationen kommer att öka, energin blir dyrare igen, stora flyktingströmmar och så vidare.

 

Fler forskarröster om kriget

Mittuniversitetet har flera forskare som bidrar med kunskap om kriget i Ukraina. Vi har samlat nyheter och kontakter till forskare inom en rad områden här:

Kriget i Ukraina


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-04-07