Nu utbildas studenter från olika yrken för att stärka stödet till unga som lämnar prostitution

Tis 29 mar 2022 14:13

Hur kan socionomer, psykologer och sjuksköterskor bli bättre på att stötta unga som är utsatta för prostitution? I ett unikt samarbete med Mikamottagningen i Stockholm, sammanförs omkring 80 studenter från tre program för att utbildas på ett nytt sätt inför sitt kommande yrkesliv.

Mittuniversitetet

− Det här har aldrig tidigare gjorts i Sverige, men i min forskning har jag sett att socialarbetare, psykologer och sjukvårdspersonal inte samarbetar i tillräcklig utsträckning för att ge vård och stöd till unga personer som lämnar prostitution. Därför behöver nästa generation yrkesverksamma utbildas tillsammans och lära av varandra, säger Wanjiku Kaime lektor i socialt arbete.

Praktiknära forskning i Kenya och Sverige

Forskning som genomförts av Wanjiku Kaime i Kenya och i Sverige sedan 1996 respektive 2017 visar att det krävs ett tvärvetenskapligt tillvägagångssätt för att ge tillräckligt stöd till ungdomar inom prostitution. Resultaten från en aktuell studie som genomförs med Mikamottagningen och Ellencentret i Stockholm, visar att resultaten är bäst när socionomer, psykologer samt hälso- och sjukvårdspersonal samarbetar.

− De personer vi möter har varit utsatta för olika former av trauman, ofta under lång tid vilket medför komplexa behov. Samverkan mellan socialtjänst, psykiatri och annan hälso-och sjukvård är en avgörande framgångsfaktor för att ge rätt stöd till personer som är utsatta för prostitution. Kunskap om prostitution hos olika professioner och samverkan dem emellan är också viktigt för att tidigt upptäcka och förebygga att unga personer dras in olika former av kommersiell sexuell exploatering, säger Malin Andersson, Mikamottagningen, Stockholm.

Mittuniversitetet har sedan tidigare ett samarbete med Mikamottagningen i ett forskningsprojekt. När det nu handlar om undervisning, i den nya universitetskursen, ligger fokus på hur de olika yrkesgrupperna ska bemöta och arbeta med de utsatta ungdomarna. Under kursen medverkar regionkoordinator mot prostitution och människohandel region norr, placerad i Umeå, socialarbetare från Mikamottagningen i Stockholm och en ung person som tidigare varit utsatt i prostitution.

− Under den första veckan av kursen kommer studenterna att få verklighetstrogna fall att arbeta med i grupper, här är fokus på prostitution och människohandel för sexuella ändamål. Under vårterminen samlar vi studenter på socionom- och psykologprogrammet och från höstterminen ingår även studenter på sjuksköterskeprogrammet i vår utbildning, säger Wanjiku.

Syftet med kursen ”Ungas delaktighet, empowerment och inklusion, 7,5 hp” är att studenterna ska fördjupa sina kunskaper om praktiskt socialt arbete för utsatta ungdomar och utsatta områden i Sverige. Utbildningen utgår från House of Plenty Social Innovation Model som utarbetats av Wanjiku Kaime.

− Studenterna kommer att få kunskap om hur de kan nå ungdomar i utsatta områden och andra viktiga målgrupper och förmå dem att engagera sig i social förändring. De ska också lära sig att skapa så kallade ”säkra utrymmen”, att identifiera ungdomarnas behov och att genomföra och utvärdera speciella åtgärder. Vi vill klargöra att unga utsatta i prostitution är en viktig målgrupp säger Wanjiku.

Läs mer om House of Plenty Social Innovation Model: houseofplenty.se

Fotnot:
Mikamottagningen ger stöd och hjälp till personer med erfarenhet av sex mot ersättning, att skada sig med sex eller som har varit utsatta för människohandel för sexuella ändamål. https://socialtstod.stockholm/missbruk-och-beroende/sex-mot-ersattning/

Ellencentret ger hjälp och stöd till den som är mellan 15 och 25 år gammal och som har erfarenheter av sex mot ersättning, sex som självskadebeteende, så kallad ”sugardating” eller att bli såld av andra. https://ellencentret.se/

Kontakt:

Wanjiku Kaime, universitetslektor, Institutionen för psykologi och socialt arbete, Mittuniversitetet.
010-142 79 94, wanjiku.kaime@miun.se

Malin Andersson, socionom, Mikamottagningen, Stockholms stad.
malin.j.andersson@stockholm.se

Läs mer


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-03-29