Nya söksiffror och ny satsning på sommarkurser

Tor 17 mar 2022 15:47

Drygt 5 200 personer har valt att söka någon av Mittuniversitetets sommarkurser som förstahandsval. Det visar nya söksiffror från Universitets- och högskolerådet, UHR. Samtidigt satsar Mittuniversitetet fem miljoner kronor av egna medel på sommarkurserna.

Webbutveckling

Mittuniversitetet är alltjämt ett av de populäraste sommaruniversiteteten. Det visar nya söksiffror från Universitets- och högskolerådet, UHR, som också redovisar att det totala antalet sökande till sommarkurser på landets universitet minskar i år och att Mittuniversitetet följer den trenden.

– De senaste åren har vi fått extramedel från staten för att öka utbudet av kurser och erbjuda studiemöjligheter till personer som varslats i spåren av pandemin. Några sådana pengar får vi inte längre. Vi vet att en del av de kurser som vi har kunnat ge tack vare extrapengarna lockade väldigt många sökande, vilket så klart påverkar våra söksiffror i år, säger Kicki Strandh, kommunikationschef på Mittuniversitetet.

Så sent som under förra veckan beslutade Mittuniversitetet att tillföra fem miljoner kronor av egna medel ur det så kallade myndighetskapitalet för en utökad satsning på sommarkurser.

– Vi gör det här för att kunna anta fler studenter till de kurser där vi ser att vi har många sökande. Exakt vilka kurser som berörs av detta är inte beslutat än utan det avgör fakulteterna senare i vår, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

Ansökningsomgången för sommarens kurser avslutades 15 mars och drygt 5 200 personer valde Mittuniversitetet som sitt förstahandsval. Det totala antalet sökande till Mittuniversitetets sommarkurser var drygt 14 300 personer, vilket ligger strax under nivån för 2019, innan pandemin, då antalet sökande uppgick till drygt 15 400 personer.

De som valt att söka till Mittuniversitetet hade i år 46 olika kurser och utbildningar att välja mellan, vilket är färre jämfört med 2021 och 2020 då universitetet erbjöd 53 respektive 57 sökalternativ.

− Vi, liksom många andra universitet, har kunnat glädja oss åt väldigt höga söksiffror de senaste åren, men också varit medvetna om att de har dolt en pandemieffekt. Att så många som 29 lärosäten tar ansvar för att ge fler möjlighet att kompetensutveckla sig även sommartid är så klart väldigt positivt, säger Anders Fällström, rektor på Mittuniversitetet.

När de gäller vilka kurser som är mest populära så ser topplistan ut så här.

Sommarkurser vid Mittuniversitetet med flest antal förstahandssökande 2022

  1. Kriminologi GR (A) Introduktion till kriminologi          743 förstahandssökande
  2. Psykologi GR (A) Psykologins grunder                           508 förstahandssökande
  3. Kriminologi GR (A), Droger och kriminalitet                 461 förstahandssökande
  4. Juridik GR (A) Juridisk översiktskurs                             410 förstahandssökande
  5. Pedagogik GR (A), Särbegåvade elever i skolan              313 förstahandssökande

Majoriteten av sommarkurserna är distansutbildningar och innebär en möjlighet för fortbildning av redan yrkesverksamma och för nya studenter att prova på eller förbereda sig för högre utbildning. Redan etablerade studenter kan också snabba på sin utbildning genom sommarkurserna.

Ansökningstiden för sommarkurserna har gått ut, men för vissa kurser kan en sen anmälan fortfarande vara möjlig. Mer information om detta finns på www.antagning.se.

Samtidigt har ansökan för höstterminens utbildningar öppnat och där är sista ansökningsdag 19 april.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-06-20