Ny utredning om karensavdrag och sjuklön

Tis 05 apr 2022 14:58

Nyligen tillkännagavs att Ann-Zofie Duvander, professor i sociologi vid Mittuniversitetet, kommer att få uppdraget som regeringens särskilda utredare av karensavdraget och sjuklön. Vi passar på att ställa några frågor.

Kvinna med blont hår tittar in i kamera
Foto. Elin Sahlin, Stockholms universitetet

Hallå där Ann-Zofie, berätta lite om dig själv!

Jag började på Mittuniversitetet för snart två år sedan men eftersom det varit pandemi känns det fortfarande som en ny arbetsplats. Jag har ännu inte haft möjlighet att arbeta på kontoret särskilt mycket. Tidigare har jag jobbat på Stockholms universitet där jag varit ända sedan min utbildning som jag gick där. Det var helt enkelt tid för något nytt i livet, särskilt som barnen börjar bli stora och är på väg ut på egna äventyr. 

Hur skulle du beskriva din forskning?

Min forskning handlar mest om familjepolitik. Jag har i flera projekt studerat föräldraledighet på olika sätt, hur den används, hur försäkringen har utvecklats över tid och jag har jämfört med flera andra länder. En viktig fråga när man studerar föräldraledighet är jämställdhet, så jag har också tittat på hur man delar ledigheten och vad det har för konsekvenser för fortsatt arbetsliv. En annan del av min forskning handlar om hur föräldrar kommer överens om underhåll och delat ansvar för barn efter en separation. Kanske kan man säga att det mesta av min forskning handlar om socialförsäkringen på ett eller annat vis.   

Nyligen meddelade regeringen att du som särskild utredare ska utvärdera karensavdraget, kan du berätta lite om uppdraget?

Uppdraget går ut på att öka kunskapsläget inför eventuella förändringar av karensavdraget. Bland annat ta ställning till hur reglerna för karensavdraget behöver ändras så det inte slår olika hårt mot personer beroende på kön, yrke och ställning på arbetsmarknaden. Hur det ska bli mer rättvist helt enkelt.

I uppdraget ingår också att studera reglerna för sjuklön och arbetsgivares sjuklöneansvar med förhoppningen att finna incitament för att motverka och minska sjukfrånvaro.

Varför gör man detta nu?

Det har naturligtvis att göra med att karensavdraget förändrades temporärt under pandemin och att man är intresserad av hur det påverkade både smittspridning och jämlikhet. Både karensavdrag och sjuklön har varit diskuterade och jag tror man vill ha en ordentlig genomlysning av vad vi vet så man kan hitta en bra lösning för framtiden.  

Hur känner du inför uppdraget?

Jättespännande och väldigt viktiga frågor. Jag har inte själv fokuserat på dessa frågor tidigare så det hela är ganska nytt och lite omvälvande. 

Vad gör du när du inte arbetar?

Jag arbetar nästan jämt men när jag inte arbetar gör jag vanliga saker som att gå i skogen och träffa vänner och familj. Och så ser jag på "förträngnings-tv" med min dotter. Hon får mig att se på Hela England bakar men jag brukar i smyg titta på lite mer spännande saker som vikingar som slår ihjäl varandra som ju finns i olika tappningar

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-04-05