Gymnasieuppsatser om globala målen prisades av Mittuniversitetet

Tor 09 jun 2022 16:58

Mittuniversitetets stora uppsatstävling för gymnasieelever i årskurs två på teknik- och naturprogrammen vid fyra gymnasieskolor i Sundsvall är nu avslutad. Fjorton vinnare har prisats för sina uppsatser som beskriver hur samhället kan ta sig an framtidens utmaningar.

En kvinna och en man som presenterar för en skolklass i en lektionssal.
Mittuniversitetets forskare Jennie Sandström och Dan Bylund delade ut diplom till vinnarna av uppsatstävlingen på Klara Teoretiska Gymnasium.

Fyra gymnasier i Sundsvall deltog i årets uppsatstävling: NTI Gymnasiet, Klara Teoretiska Gymnasium, Skvaderns gymnasieskola och Sundsvalls gymnasium Västermalm.

Det vinnande bidraget hos Klara Gymnasiet var Daniel Nymans uppsats om Fossilfria städer och samhällen. Där ger han en inblick i vilka problem dagens energiförsörjning står inför men även exempel på hur dessa problem kan lösas på ett realistiskt sätt. En välskriven vision som samtidigt är väl förankrad i samtida och framtida forskning säger juryn i sin motivering.

- Jag har skrivit om hur fossilfria städer kan energiförsörjas med hjälp av fusionskraftverk och lagring av förnybar energi med hjälp av vätgas. Jag har kommit fram till att det definitivt är en möjlighet med rätt investeringar och rätt teknik, berättar Daniel efter prisceremonin.

Uppsatstävlingen var ett obligatoriskt moment i undervisningen och drygt 200 uppsatser har under våren lästs och bedömts av lärare på skolorna och forskare verksamma vid Mittuniversitetet. Temat för årets uppsats var en framtidsspaning med avstamp i FN:s globala mål (Agenda 2030) nummer 11, Hållbara städer och samhällen.

- Det har varit trevligt och intressant att skriva denna uppsats. Det är en bra förberedelse inför det tredje året och fortsatta studier på högre instans. Att det dessutom varit en jury bestående av forskare som läst uppsatsen har varit en extra sporre, avslutar Daniel.

av

av

av

av


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-06-09