Sofie lyfter demokratiska innovationer under Almedalsveckan

Mån 04 jul 2022 08:00

När Vetenskap & Allmänhet arrangerar heldagsseminarium i Almedalen måndag 4 juli finns Mittuniversitetets statsvetare Sofie Blombäck på plats för att diskutera demokratiarbetet i svenska kommuner.

Sofie Blombäck

Sofie arbetar just nu med ett forskningsprojekt som involverar Timrå och Örnsköldsviks kommuner och tar sin utgångspunkt i att många kommuner står inför utmaningar med till exempel demografiska förändringar eller ansträngd ekonomi. Seminariet utgår från frågeställningar som också väcks i forskningsprojektet.

− En av de bärande frågorna vi ställer oss är hur fler medborgare kan engageras i kommunala frågor? Kan ”tillsammanskontrakt” mellan organisationer, medborgare och kommun vara en väg? Och vilka konsekvenser får nya sätt att arbeta för den lokala demokratin, säger Sofie Blombäck.

I seminariet diskuteras idéer kring hur demokratin kan stärkas på den lokala nivån, med exempel från Timrå och Örnsköldsviks kommuner som båda har provat nya sätt att förbättra det lokala beslutsfattandet. 

− Reformer i deltagardemokratisk riktning ger möjligheter till en fördjupad demokrati, men väcker också frågor om viktiga demokratiska kärnvärden, till exempel vems intressen som tillgodoses och hur medborgarnas inflytande kan garanteras, säger Sofie Blombäck.

Seminariet genomförs måndag 4 juli, 14-15, som en del av Vetenskap & Allmänhets ”Arena för forskning och demokrati”. I seminariet medverkar också Camilla Larsson, demokratiutvecklare på Örnsköldsviks kommun och Andreaz Strömgren, kommundirektör i Timrå kommun.

Seminariet livesänds också via VAs Youtubekanal och AlmedalenPlay.

Mer information om evenemanget "Arena för forskning och demokrati" hittar du här. 

Här kan du läsa mer om forskningsprojektet.

Kontaktperson:

Sofie Blombäck, fil dr. i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, sofie.blomback@miun.se, 010-142 81 45

Sidan uppdaterades 2022-07-04