”Att flyga förstör poängen med resan”

Fre 05 aug 2022 17:41

Kitty Jansson har läst Ekoteknikprogrammet på distans från Lofoten och Alperna, och tog sin examen nu under våren. Hon reser alltid på marken, med buss och tåg, och nu bär det av till Summer University på Irland – med tåg förstås.

Porträtt på skrattande ung kvinna i regnställ med hav i bakgrunden.

Varför har du valt att läsa en kurs på sommaruniversitetet på Irland?

– Främst för chansen att möta andra engagerade och intresserade inom miljö och klimat. Kursen har temat "hållbar framtid" och kommer att applicera olika vinklar inom det området. I och med det, också inkludera flera olika grupper människor med olika bakgrund, vilket förhoppningsvis kommer leda till väldigt intressanta diskussioner. Själv ska jag arbeta med ett projekt kring invasiva arter och hur man kan minska spridningen av oönskade växter och djur, alternativt gynnas av det. Eftersom Irland är en ö med mycket sjöfart och handel har deras natur en ganska utsatt position för invandring av främmande arter.

Du har valt att resa dit med tåg – kan du berätta varför?

– Jag ska ta mig till och från Irland med tåg och buss. Flyg är inte ett alternativ för mig eftersom jag för flera år sedan blev inspirerad av andra att resa på marken istället för att flyga. Tanken att flyga förstör poängen med resan för mig. Dels för att det känns som att det är för enkelt med för stora konsekvenser för att jag ska kunna njuta av resan. Men också för att jag inte känner mig förtjänt av upplevelsen när jag väl kommer fram till resans mål. Anledningarna att välja bort flyg rör alltså både miljöfördelar, gemenskapen att välja bort det tillsammans med andra och är en upplevelsefråga. 

Är det inte krångligt att ta sig dit på det sättet?

– Nej, att åka med buss och tåg är förvånansvärt enkelt. Jag har gjort många resor upp i norr och söderut, och ångrar ingen av dem. Det är såklart en tidsfråga varje gång man ska resa, men prioriterar man rätt så har det alltid varit värt det. Resan ner till Irland börjar på eftermiddagen den 5 augusti med tåg från Stockholm ner till Hamburg, sedan vidare till Köln, Brussel, London, Holyhead, Dublin och sedan vidare till Sligo där Universitetet ligger. Totalt reser jag under cirka 30 timmar. Det är direktkoppling mellan alla städer, så på de längre resorna sover jag under transporten, och på dagarna har jag lite längre tid mellan tågen så jag kan gå runt lite i städerna. Jag reser med bara en liten ryggsäck eftersom kursen bara ska vara under två veckor, så det är enkelt att röra sig fritt. 

Vilka är dina bästa tips för miljön?

– Att minska sin konsumtion. Att stoppa behovet av att äga saker kan vara svårt, men det är en sådan frihet när man väl når dit. Jag har under fem år lyckats klara mig på tre månadslöner per år för att resa, hyra bostad på olika platser, handla kläder och mat. Fyra vintersäsonger i alperna och fyra sommarsäsonger i Lofoten i Norge, ta hand om min hund, och studerat heltid under tre år utan studielån. Många har frågat hur jag lyckas med ekonomin. Men helt ärligt har det inte varit en väldigt stor utmaning överhuvudtaget. Det har bara rullat på, även om många prioriteringar har behövt göras såklart. Avvägningar angående om man har råd med ett nytt skidställ eller om man ska prioritera fler restaurangbesök under året istället. "Less is more" helt enkelt, och jag prioriterar umgänge, byteshandel, och upplevelser, oftast i närområdet där jag befinner mig, framför konsumtion och snabba resor till dyra destinationer. 

Summer University är ett samarbete mellan fem olika universitet i Europa, bland annat Mittuniversitetet.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-08-05