Forskare från Mittuniversitetet kommenterar valet i SVT Sápmi och i Sameradion

Tor 01 sep 2022 08:45

Ragnhild Nilsson har länge forskat kring samer och gjort väljarundersökningar under sametingsvalen. Nu har hon ett nytt uppdrag, under riksdagsvalet är hon expertkommentator hos SVT Sápmi och i Sameradion.

Ragnhild Nilsson

– Det känns spännande och roligt. Jag hoppas att jag kan hjälpa de samiska väljarna att öka intresset inför valet och det är även ett sätt för mig att få ut min forskning.

I Sverige finns det cirka 9 000 väljare som är registrerade i Sametingets röstlängd. Det är de väljarna som Ragnhild Nilsson har tittat på när hon tidigare har gjort väljarundersökningar.

– Det vi vet är att valdeltagandet är högt bland de samiska väljarna. Generellt brukar man prata om att urfolk är politiskt marginaliserade och har ett lågt förtroende för nationella institutioner, men vi har sett att de samiska väljarna har ett högt förtroende för nationella institutioner, säger Ragnhild Nilsson som är statsvetare och vikarierande lektor vid institutionen för humaniora och samhällsvetenskap (HSV).

Tydliga mönster i hur samerna röstar

Både SVT Sápmi och Sameradion har sina redaktioner i Kiruna, där Ragnhild Nilsson bor till vardags. Under valperioden och valvakan kommer hon sitta med i studion och bland annat prata om de samiska kandidaterna som finns på valsedlarna och hur samiska frågor lyfts i valdebatten. Och hur de samiska grupperna traditionellt röstar. I de tidigare väljarundersökningarna som Ragnhild Nilsson varit med och gjort syns tydliga mönster.

– De röstar mest likt väljarna i Västerbotten; Socialdemokraterna och Vänsterpartiet dominerar. Få av de samiska väljarna röstar på Sverigedemokraterna jämfört med den nationella nivån och vi kan även se ur ett sådant perspektiv att fler röstar på Miljöpartiet.

Förutom uppdraget som expertkommentator under valet är Ragnhild Nilsson aktuell med två forskningsprojekt. Det ena är ett samarbetsprojekt där samiskt deltagande i film och tv kartläggs, det andra handlar om samiska normsystem och lagstiftningar om hur naturresurser ska förvaltas.  

Fler nyheter om riksdagsvalet 2022

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-09-01