Samhälle, ekonomi, jämställdhet och säkerhet är några av de frågor som är aktuella inför årets riksdagsval. Här har vi samlat forskare som på olika sätt kan bidra med kunskap som rör frågor inför valet.

Aktuellt

99 forskares snabbanalyser: Så var valrörelsen 2022

Elva dagar efter valet redovisar 99 ledande forskare sina resultat om valrörelsen 2022. När rapporten presenteras 22 september möts också partiernas kampanjansvariga och politiska journalister för reflektioner kring valrörelsen och valresultatet.

Studentradion sänder egen valdebatt

Hallå där Lissett Palma Neira från studentradion Radiosvallet i Sundsvall, som sänder valdebatt med ungdomsförbunden i Sundsvall live 9 september 14.00.

Den känslomässiga politiska polariseringen har ökat

Sverige ligger högt i internationella jämförelser vad gäller känslomässig polarisering gentemot politiska partier. Påverkar det hur vi röstar i valet? Och kan ideologi sätta käppar i hjulet i sättet vi tänker kring politiska motståndare?

Välj område för att se våra experter

Ekonomi

Händelser i omvärlden har stor påverkan på ekonomin både globalt och lokalt. Dagens läge, med krig i Europa, kan påverka vår nationella ekonomi mer än någonsin.

Jämställdhet

Att alla ska ha samma rättigheter, möjligheter och skyldigheter inom alla områden i livet, oavsett kön, ålder, ursprung eller funktionsvariation, är en politisk fråga som ständigt är aktuell.

Klimat

Frågor som rör miljö, energi och klimat. Här samlar vi våra främsta experter inom klimatfrågor.

Samhälle

Frågor som rör demokrati, lagar, välfärd, styrning och beslut är frågor som är ständigt politiskt aktuella. Här samlar vi våra främsta experter inom samhällsfrågor.

Sápmi

Hur röstar de samiska väljarna och hur ser forskningen ut kring samer och valfrågor?

Säkerhet

Frågor som gäller trygghet, försvar, krig och fred är mer aktuella nu än någonsin när vi har krig i Europa. Säkerhet är en stor fråga inför årets val.

Sidan uppdaterades 2023-06-16