Lyckad satsning för fler praktikplatser på socionomutbildningen

Tis 30 aug 2022 09:25

Mittuniversitetets socionomprogram har sedan 2020 gjort en riktad satsning för att utöka antalet VFU-platser. Målet är att alla studenter ska kunna erbjudas kvalificerade praktikplatser. Sedan satsningen inleddes har mer än ett 20-tal nya avtal tecknats med verksamheter runtom i landet.

Studenter, utomhus, Östersund
Socionomutbildningen bedrivs på campus Östersund. Foto: Tina Stafrén.

– Vi märker tydligt att vår utbildning och våra studenter är attraktiva och satsningen är också ett sätt att visa engagemang och ansvarstagande för sektorns rekryteringsbehov. En positiv effekt är att flera av de verksamheter som hade avtal sedan tidigare självmant kontaktat oss och erbjudit sig att utöka antalet platser. Det finns en tydlig win-win-situation i och med dessa avtal, säger Ummis Jonsson, universitetsadjunkt och ansvarig för VFU-satsningen (VFU=verksamhetsförlagd utbildning).

Mittuniversitetets socionomprogram skiljer sig från övriga utbildningar i landet då programmet har två 15 veckors praktikperioder, vilket är mer än vid någon annan socionomutbildning. Det gör också att behovet av att säkra tillgången till VFU-platser blir extra viktigt. I dagsläget har socionomprogrammet avtal som omfattar 172 VFU-platser per år och satsningen fortsätter.

– De senaste tre åren har vi examinerat 450 socionomstudenter och genomströmningen på vårt program, det vill säga andelen studenter som klarar programmets samtliga kurser, är hela 97,1%. Det är vi stolta över och de utgör ett viktigt bidrag till sektorn eftersom vi ser att efterfrågan på socionomer är fortsatt stor, säger Helena Bäck, studierektor på socionomutbildningen.

Bland de som har tecknat avtal med Mittuniversitetet finns kommunförbund, regioner, stora och mindre kommuner, men även verksamheter inom svenska kyrkans diakoni. Merparten av avtalen finns inom Jämtlands och Västernorrlands län, men avtal finns även med verksamheter i Stockholmsområdet och i Gävleborgs län.

– De verksamheter som via avtalen erbjuder VFU-platser uppfyller kursplanernas lärandemål, verkar inom typiska socionomverksamheter och erbjuder handledare som är socionomer. För utbildningen innebär detta en kvalitetsgaranti samtidigt som verksamheterna ser rekryteringspotentialen i att ta emot studenter, säger Ulrika Danielsson, prefekt vid institutionen för Psykologi och socialt arbete.

Kontaktpersoner:

Helena Bäck, studierektor på socionomutbildningen, helena.back@miun.se
Ulrika Danielsson, prefekt vid institutionen för Psykologi och socialt arbete, ulrika.danielsson@miun.se
Ummis Jonsson, adjunkt och ansvarig för VFU-satsningen, ummis.jonsson@miun.se

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-08-30