Fouad Youcefi och Emelie Öhrstig är årets alumner

Tis 13 sep 2022 13:43

TV-journalisten Fouad Youcefi och näringslivsprofilen och tidigare elitskidåkaren Emelie Öhrstig är årets alumner vid Mittuniversitetet. Utmärkelsen delas ut i samband med Akademisk högtid i Sundsvall 7 oktober.

Emelie Öhrstig och Fouad Youcefi, årets alumner 2022
Emelie Öhrstig och Fouad Youcefi. Foto: Jan Danielsson, SVT.

– Emelie visar att Mittuniversitetets arbete kring dubbla karriärer, att ge elitidrottare möjlighet att utbilda sig ger en god plattform för att bygga en karriär efter karriären, i näringslivet eller i andra sammanhang. Precis som inom idrotten kräver en framgångsrik karriär inom näringslivet att man har förmågan att sätta tydliga mål och sträva för att uppnå dem, säger Eva Dannetun, prorektor för utbildning vid Mittuniversitetet.

Emelie Öhrstig har en ekonomie kandidatexamen och studerade 2002-2006. Hon är mitt i en framgångsrik karriär inom näringslivet där hon de senaste åren haft olika ledande positioner inom Volvo Car Group. Dessförinnan var hon elitidrottare inom både cykling och längdskidor med VM-guldet i sprint från 2005 som främsta idrottsliga merit. Hon har också synts och hörts som expertkommentator i TV och innehaft ett antal styrelseposter, bland annat i Svensk skidförbundet. 

– Journalisten Fouad Youcefi är en god förebild för dagens och framtidens studenter. I nomineringen till utmärkelsen lyfts bland annat att han företräder god journalistik, men också hans inkluderande sätt att dela med sig av sin kunskap. Han är en uppskattad och återkommande föreläsare på Mittuniversitetets journalistprogram, en relation som vi sätter stort värde på och gärna ser fortgår under lång tid framöver, säger Eva Dannetun.

Fouad Youcefi gick journalistprogrammet 2008-2010. Han har arbetat på SVT i många år – dels som skicklig, grävande journalist, men även som programledare för Politikbyrån. Han var också en av programledarna vid SVTs valvaka den gångna helgen. Han blev känd för allmänheten för sin valbevakning från presidentvalet i USA-valet, och inte minst från live-rapporteringen från den kaotiska stormningen av Capitolium. Han har också varit ordförande i Föreningen Grävande journalister.

Såväl Emelie Öhrstig som Fouad Youcefi kommer att föreläsa i anslutning till Akademisk högtid. Inspirationsföreläsningarna äger rum den 7 oktober kl. 10:00-12:00 i C312 på campus Sundsvall. De går också att följa digitalt.

Kontaktperson:

Eva Dannetun, prorektor för utbildning vid Mittuniversitetet, 010-142 85 43, eva.dannetun@miun.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-09-28