Fritidshemsforskning tilldelas miljonbidrag från Vetenskapsrådet

Fre 30 sep 2022 11:25

För första gången någonsin tilldelas fritidshemsforskning bidrag från Vetenskapsrådet. Bidraget på 1,2 miljoner kronor på tre år ska gå till att bygga upp ett internationellt forskningsnätverk.

- Detta är unikt då det är första gången fritidshemsforskning tilldelas bidrag från Vetenskapsrådet. Det är verkligen spännande att Mittuniversitetet är med i denna forskningssatsning då ämnet är tämligen obeforskat. Fritidshem är viktigt för barn i 6–12 års ålder och är dessutom en utbildningsform som har fler elever än gymnasieskolan.  Därför behövs evidensbaserade och empiriska kunskaper om dess verksamhet, säger Lena Boström, professor på institutionen för utbildningsvetenskap.

Mellan 3-4 oktober kommer ett forskarteam till Mittuniversitetet. De ska delta i ett högre seminarium, besöka två olika fritidshem i regionen, hålla en öppen föreläsning för verksamma inom fältet, träffa studenter samt representanter för VFU och internationalisering.

- Vi har hållit på i ett halvår och vi besöker varandras länder för att lära oss mer om fritidshemmen, jämföra verksamheterna och pedagogiska upplägg med mera, säger Lena Boström.

Lena Boström är medsökande till bidraget. Huvudsökande är Helene Elvstrand från Linköpings universitet.

Öppen föreläsning

På tisdag den 4 oktober mellan klockan 8.30 – 10.00 hålls en föreläsning för verksamma inom fritidshem och skola samt forskare/lärare som är aktiva inom utbildning eller forskning kring ”Framtidens välfärd: Vård och skola” eller inom lärarutbildning och sjuksköterskeutbildning.

Deltagandet sker fysiskt på plats i sal E409 eller digitalt via zoom. Mer information samt digital länk till föreläsningen


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-09-30