Gustav Lidén får årets vetenskapliga pris från Nordea

Fre 30 sep 2022 08:18

Årets mottagare av Nordeas vetenskapliga pris på 100 000 kronor är Gustav Lidén, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Gustav Lidén, docent i statsvetenskap. Foto: Mittuniversitetet.

Bakom priset står Nordeas Norrlandsstiftelse.

– Jag är mycket glad och hedrad över att ha blivit tilldelad Nordeas vetenskapliga pris. Naturligtvis vill jag också skänka ett stort tack till alla de kollegor som jag över åren har samarbetat med, säger Gustav Lidén.

Ur motiveringen kan man läsa att:
”Lidéns vetenskapliga gärning är koncentrerad till studier av den lokala politiska nivån och berörs inom en rad ämnesområden. Väl fungerande lokala institutioner är avgörande förutsättningar och av stort intresse för näringslivet och bankverksamheten i ett regionalt och nationellt perspektiv. Lidéns forskning utgör även ett bra exempel på hur forskning med internationell spridning kan ge kunskap som berikar det lokala näringslivet och bankens verksamhet.”

– Det är särskilt roligt att forskning om den lokala politiska nivån och dess institutioner uppmärksammas. De fyller så många centrala uppgifter och har ett viktigt ansvar för det lokala demokratiarbetet, något som vi nyligen kunnat bevittna i samband med de allmänna valen. Välfungerande kommuner är emellertid inga isolerade öar. Därför har jag intresserat mig för hur en lyckad samverkan med såväl andra offentliga institutioner som med aktörer från förenings- och näringslivet kan skapa ytterligare värden för medborgarna, säger Gustav Lidén.

– Väl fungerande lokala institutioner är avgörande förutsättningar för att vi kan bedriva vår verksamhet i Norrland. Vi vill främja utvecklingen av närlingslivet i vår marknad, säger Carina Bergquist Palm, regionchef Nordea.

Priset delas ut vid Akademisk högtid, fredag 7 oktober 2022.

Kontaktpersoner:

Gustav Lidén, docent i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, gustav.liden@miun.se, 010-142 89 26
Carina Bergquist Palm, regionchef Nordea, 070-322 18 43, carina.bergquist.palm@nordea.se


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-10-06