PER‑modellen® fick 2022 års Alzheimer Life‑stipendium

Fre 09 sep 2022 10:27

Stödet till den som drabbas av Alzheimer och till dennes anhöriga står i fokus i PER-modellen® där forskare vid Mittuniversitetet medverkar. I veckan prisades arbetet med 2022 års Alzheimer Life-stipendium på 100 000 kronor.

Utdelning av Alzheimer Life-stipendiet 2022 med bl a drottning Silvia och pristagaren Pär Hägglund
Utdelning av Alzheimer Life-stipendiet 2022. Pär Hägglund tar emot priset av drottning Silvia. Foto: Yanan Li.

PER-modellen® har utvecklats av Pär Hägglund, enhetschef vid socialförvaltningen i Härnösands kommun, tillsammans med Annika Kjällman Alm, lektor vid Institutionen för hälsovetenskaper på Mittuniversitetet. Pär tog emot utmärkelsen av Drottning Silvia på Drottningholms Slottsteater den 6 september. Stipendiet är på 100 000 kr och förvaltas av Alzheimerfonden.

Till PER-modellen® har projektet ”Stöd vid Demens” kopplats för att vidareutveckla och stärka evidensen kring modellen. Projektet ingår i Mittuniversitetets nya program ”Framtidens Välfärd: Vård och Skola” inom fokusområdet God och Nära Vård.


Pär Hägglund och Annika Kjällman Alm. Foto: Gunilla Steinwall.

För stipendiesumman ska Pär Hägglund och Annika Kjällman Alm föreläsa runtom i Sverige kring den framgångsrika stödmodellen som syftar till att ge stöd till patienter i tidigt skede för att skjuta upp patientens inflyttning på särskilt boende. Modellen ger patienter med olika former av kognitiv sjukdom ett brett stöd redan fyra veckor efter diagnos.

Den 17 oktober finns det möjlighet att ta del av en lunchföreläsning på Mittuniversitetet om PER-modellen®.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2022-09-12