Kick‑off i Östersund för EU‑projekt kring socialt entreprenörskap

Fre 13 okt 2023 08:51

Den 16–17 oktober samlas ett tjugotal projektdeltagare och partners från fem olika länder på Mittuniversitetet i Östersund för en kick-off. I projektet MERSE ska de tillsammans studera skillnader och likheter i socialt entreprenörskap i Sverige, Finland, Norge, Island och Irland.

Forskningsprojektet bERSE

– Målet med MERSE är att göra det lättare att starta och utveckla sociala företag på landsbygden. Det finns ett behov av en ökad kunskap i samhället om de sociala företagens legitimitet som betydelsefulla lokala värdeskapare, säger projektledaren Yvonne von Friedrichs, professor i företagsekonomi vid Mittuniversitetet.

Genom den EU-finansierade studien ”Business Models Empowering Rural Social Entrepreneurship - voicing the rural norm” inom Northern Periphery and Arctic Programme som pågår under åren 2023-2026 ska forskare tillsammans med aktörer i regioner och kommuner i fem länder - Sverige, Finland, Norge, Island och Irland utbyta och jämföra landspecifik kunskap och erfarenheter om olika typer av socialt entreprenörskap och deras stödstrukturer. Forskningen genomförs av forskare vid Mittuniversitetet i samarbete med fem projektpartners: Coompanion, KBT Fagskolan i Norge, Údaras Na Gaeltachta på Irland, Vestfjarðastofa på Island och Ruralia vid Helsingfors universitet i Finland, samt associerade regionala organisationer som är knutna till projektets partners. I Sverige deltar kommunerna Östersund, Härjedalen, Sundsvall och Timrå.

Under kick-offen kommer projektdeltagarna bland annat göra studiebesök hos lokala entreprenörer i Östersund med omnejd. Den förbättrade kunskapen om socialt entreprenörskap som projektet ska resultera i, förväntas leda till bättre möjligheter för de människor som vill utveckla hållbara företag och skapa samhällsservice i syfte att öka möjligheterna att bo och arbeta i landsbygdsregioner.

– Vi vill lära av varandra och är övertygade om att det går att hitta nya lösningar på gamla utmaningar. Genom att involvera sociala entreprenörer, civilsamhället, företagsrådgivare och akademiker i de olika länderna kommer vi att få en bred kunskapsbas för att kunna identifiera ’best practice’ i hur man stödjer den här branschen, säger Pelle Persson, Coompanion.

Kontaktpersoner

Projektledare Yvonne von Friedrichs, Mittuniversitetet. yvonne.vonfriedrichs@miun.se

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-10-15