Storsatsning på skogliga innovationer och regional utveckling

Tor 12 okt 2023 08:12

Nu startar forskningsprojektet HIPS, Hållbara innovationer och produkter inom skoglig bioekonomi. Målet är att stärka mindre företag och bidra till regional utveckling i Mittsverige.

skog lampa man i kostym
Prof. Magnus Norgren Mittuniversitetet

Mittuniversitetets forskningscentrum FSCN har beviljats projektmedel från Europeiska Regionala Utvecklingsfonden och Region Västernorrland för projektet HIPS – Hållbara Innovationer och Produkter inom Skoglig bioekonomi.

Projektet, som är treårigt med en budget på 52 miljoner kronor, har som övergripande målsättning att genom Mittuniversitetets kunskap och spetsforskning stärka små och medelstora företags utvecklingskapacitet, innovationsförmåga och nätverk till att utveckla nya förädlade hållbara produkter baserade på skogsråvara.

- Det känns fantastiskt roligt att få starta HIPS-projektet som ger oss goda förutsättningar att stärka och utveckla innovationskraften hos regionens små och medelstora företag inom områdena trä, fiber och cellulosa. Genom HIPS vill vi accelerera den gröna omställningen i mittregionen men också synliggöra regionen internationellt, säger Magnus Norgren, projektledare för HIPS och professor i kemiteknik.  

Det finns många företag i mittregionen som använder trä-, fiber- eller cellulosamaterial i spännande tillämpningar. Många av dessa är med i projektet redan från start men ett mål är också att engagera fler företag under projektets gång. Projektet kommer också att samordnas med flera andra regionala initiativ och en målbild är att sätta mittregionen ännu tydligare på kartan när det handlar om vidareutveckling av förnyelsebara material från skogen.

- Företagen ska genom HIPS få tillgång till den senaste kunskapen inom bearbetning av trämaterial, fibermaterial och cellulosa. Genom samarbetet med Mittuniversitetet och forskarna hoppas vi att entreprenörer får till sig nya och fördjupade kunskaper för att förändra eller utveckla ett arbetssätt eller insikter om nya metoder som bidrar till att än mer hållbara lösningar kan tas fram, säger Regina Duymaz, inkubatorledare på BizMaker. Vi hoppas att nya förutsättningar skapas och att projektet blir som en katalysator för samverkansarenor, relationer och samarbeten.  

- HIPS-projektet ger oss som forskare möjlighet att på ett tydligt och kraftfullt sätt kunna bidra med just vår kunskap och kompetens till genomförandet av den gröna omställningen. För ingen kan göra allt, men många kan göra mycket tillsammans och verkligen bidra utifrån sina förutsättningar, säger Birgitta Engberg, centrumledare för FSCN och docent i kemiteknik.

Läs mer om projektet på www.miun.se/hips

Kontaktperson

Magnus Norgren, projektledare HIPS – Hållbara innovationer och produkter inom skoglig bioekonomi. E-post magnus.norgren@miun.se Telefon 010-1428877


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-10-13