Anna beviljades 6,5 miljoner från Vetenskapsrådet

Tis 28 nov 2023 13:10

Anna Bjärtå fick nyligen anledning att jubla eftersom Vetenskapsrådet beviljade 6,5 miljoner över 4 år till hennes forskning kring posttraumatisk stress.

Porträtt av kvinna inomhus.

– Jag kommer att forska om metoder för att minska symptom på posttraumatisk stress och undersöka effekter av en modern behandlingsteknik samt hur mental hälsa är relaterad till social integration bland flyktingar.

Anna Bjärtå, forskare i psykologi vid Institutionen för psykologi och socialt arbete, har hela tiden haft två spår i sin forskning, ett grundforskningsspår som rör rädsloprocesser och uppmärksamhet och ett mer samhällsnära och tillämpat spår som rör psykisk hälsa bland människor som flytt sina hemländer.

– Jag har haft ett större fokus på flyktinghälsa då det varit mer akut och vi har haft finansiering för det.

Metoder för att hantera traumatiska minnen

Parallellt med den forskningen har Anna utvecklat en metod, eller en teknik, som ska hjälpa människor att hantera besvärliga symptom kopplade till svåra och traumatiska minnen. Metodens byggstenar är kunskaper som vi har om hjärnans funktion, till exempel hur vi processerar information, vad som sker när man blir rädd och hur minnen lagras. 

Det handlar om psykologiska mekanismer som är liknande i alla hjärnor, oavsett vem man är, var man kommer ifrån, vilket språk man pratar och så vidare. Metoden har visat sig vara mycket kraftfull och kan hjälpa människor som lider av posttraumatisk stress att minska sina symptom. 

– Det passar alltså mycket bra att nu föra samman mina två forskningsområden då behovet av enklare och mer tillgängliga metoder för att avhjälpa symptom på posttraumatisk stress är mycket stort bland flyktinggrupper, där många varit med om mycket svåra livshändelser både innan, under och efter sin tid på flykt.

– Jag är oerhört glad att få möjlighet att genomföra det här projektet. Det kommer att kunna besvara många vetenskapliga frågeställningar samtidigt som samhällsnyttan är stor och jag tycker också mycket om att ha min forskning i klyftan mellan grundforskning och praktisk verksamhet.

Kontakt


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-28