De forskar om mäns våld mot kvinnor

Tor 23 nov 2023 09:32

Med anledning av att vecka 47 är kampanj- och aktivitetsveckan ”En vecka fri från våld” har vi pratat med några av forskarna inom socialt arbete vars forskning har anknytning till mäns våld mot kvinnor.

Tre personer i en trappa.
Wanjiku Kaime, Lars Evertsson och Helena Bäck är forskare inom socialt arbete. Foto: Pelle Fredriksson.

– Mittuniversitetet har en stark forsknings- och utbildningsmiljö inom det här området. Vi både forskar och undervisar om våld i nära relationer i våra professionsutbildningar. Den kunskap vi tar fram kommer till användning direkt i utbildningen och samhället utanför, säger Helena Bäck, universitetslektor i socialt arbete.

– Forskningen som görs i nära samarbete med aktörer utanför universitetet är väldigt viktig för att ta fram arbetsmetoder. Den måste göras praktiknära med de som jobbar med frågorna på fältet. När vi tar fram metoder tillsammans med aktörerna så kan de lättare ta till sig metoderna i praktiken. De ser det som sina egna metoder, säger Wanjiku Kaime, universitetslektor i socialt arbete.

– Vi har kunskap och metoder här på Mittuniversitetet och vi ser gärna att samhällets aktörer kontaktar oss om de är intresserade av samarbete eller expertkunskap, avslutar Lars Evertsson.

Fyra frågor till de fyra forskarna

Vi ställde fyra frågor till forskarna:

  1. Är den här aktivitetsveckan den viktig och i så fall varför?
  2. Vad är din forskningsinriktning och hur kom det sig att du valde den?
  3. Vad är aktuellt i din forskning just nu?
  4. Hur ska vi som samhälle bli fri från mäns våld mot kvinnor?

Läs forskarnas svar på följande sidor


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-23