Markus Lundström beviljas forskningsmedel från Vetenskapsrådet

Tor 30 nov 2023 13:57

Markus Lundström, docent i sociologi vid Mittuniversitetet, har nyligen beviljats forskningsmedel från Vetenskapsrådet för det treåriga forskningsprojektet Frikyrkan och Förintelsen.

En man med snaggat brunt hår och svart t-shirt
Markus Lundström.

Projektet, som pågår från januari 2024 till december 2026, undersöker den svenska pingströrelsens förhållande till antisemitism. Trots dess viktiga roll i en av de stora svenska folkrörelserna har pingströrelsens relation till antisemitism och Förintelsens fasor fått förvånansvärt lite uppmärksamhet inom forskningen, menar Markus Lundström.

- Projektet avser att fylla denna kunskapslucka genom en systematisk kartläggning av eventuella förbindelser mellan den svenska pingströrelsen och antisemitiska idéer och aktörer. Projektet bidrar därmed med ny kunskap om antisemitismens historiska ställning i det moderna svenska samhället. Forskningen bygger på en genomgång av ett omfattande källmaterial. Det inkluderar personarkiv som tillhör Lewi Pethrus och Eric Wärenstam, den senare en framstående fascismforskare, pingstvän och författare. I materialet ingår också tre massmedier som under perioden var knutna till pingströrelsen; tidskrifterna Den Kristne och Evangelii Härold samt dagstidningen Dagen. Det empiriska materialet analyseras med hjälp av social rörelseteori, säger Markus Lundström.

Projektets övergripande målsättning är att utforska såväl samband som avståndstaganden till antisemitism i den svenska pingströrelsen under perioden 1930 till 1974.

- Perioden tar sin början med invigningen av Filadelfiakyrkan i Stockholm där den namnkunnige och inflytelserike pingstledaren Lewi Pethrus tjänstgjorde som pastor. Studien sträcker sig fram till Pethrus bortgång trettiofyra år senare. Genom att klarlägga pingströrelsens förhållande till antisemitism och Förintelsen kommer denna studie att bidra till en fördjupad förståelse för hur den svenska pingströrelsen utvecklades på det politisk-ideologiska området under Pethrus ledarskap, säger Markus Lundström.

Kontakt


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-30