Studenterna är åtråvärda när nya Norrland växer fram

Mån 04 dec 2023 08:00

På årets sista Mötesplats Campus i Östersund 7 december tar över 20 företag och myndigheter chansen att ta del av den kompetens som Mittuniversitetets studenter tillskansar sig under sin utbildning. Arbetsmarknaden för studenterna ser lovande ut när verksamheter skriker efter personal.

Mötesplats Östersund

Östersunds Kommun är med och möjliggör Mötesplats Campus, och universitetssamordnare Jessica Stenbäck lyfter vikten av att anordna den här typen av mötesplats där arbetsgivare och studenter får mötas.

– För att vi ska kunna bita tag i de stora utmaningar som även vår kommun och region har med kompetensförsörjningen är studenterna en viktig målgrupp att arbeta med då de är morgondagens medarbetare. Universitetet spelar en central roll för att matcha behoven och en stark koppling mellan studenter och arbetsliv stärker Östersund som attraktiv studentstad och därtill potentiell arbetsort även efter studierna, säger hon. 

Vi frågar Elias Duvdal, som är konsultchef på OnePartnerGroup, om hur anställningsbara de anser att Mittuniversitetets studenter är, och Duvdal svarar:

– Nästan alla anställda på vårt kontor har studerat på Mittuniversitetet och varje höst tar vi in 1-2 praktikanter från personal- och arbetslivsprogrammet, säger hon. 

Bland de över 20 företag och myndigheter som deltar är det idel positiva röster inför Mötesplats Campus. En av utställarna är Region Jämtland Härjedalen och deras HR-strateg Anders Bylund svarar på varför det är viktigt för dem att delta på arbetsmarknadsmässan i Östersund? 

– Vi är med för att träffa studenter med en så bred representation som möjligt och har förhoppningen att hitta våra framtida medarbetare, säger han.


För Jessica Stenbäck på Östersunds kommun är förhoppningen att Mötesplats campus ska ge värdefulla uppslag och kontakter för praktik, uppsatser och jobbmöjligheter under såväl studietiden som efter avslutad examen. 

– Vi vill genom olika initiativ i samverkan med Mittuniversitetet och andra stärka attraktiviteten vid campus Östersund. Det ökar studenternas möjligheter att etablera sig på arbetsmarknaden i kommunen, avslutar hon.

Här kan du läsa mer om Mötesplats Campus 7 december.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-06