Unikt stöd till studenter på Mittuniversitetet

Tor 30 nov 2023 07:53

Mittuniversitetet är landets enda universitet som erbjuder studenter stöd genom metoden Supported Education. Satsningen ska hjälpa studenter genom tuffare studieperioder och minska risken för psykisk ohälsa eller att studenter hoppar av sin utbildning.

Kvinna vid dator lutar huvudet mot ett bord
"Målet är att studenten ska bli självgående och i förlängningen klara av sina studier", säger Maria Warne, samordnare för Supported Education. Foto: Mostphotos.

– Vi ser att det finns ett stort behov av den här typen av stöd bland våra studenter. Vi vet också att vi har studenter som har tagit sig igenom studierna tack vare stödet. Det ersätter inte det stöd som sedan tidigare erbjuds på Mittuniversitetet utan kompletterar det. Med hjälp av Hanze University i Nederländerna har vi utbildat ett flertal lärare som nu fungerar som mentorer i del av sin tjänst, säger Maria Warne, samordnare för Supported Education.

På Mittuniversitetet har metoden testats under en projektperiod och ett drygt 80-tal studenter och doktorander har fått hjälp fram till dags dato. När Mittuniversitetet valde att införa metoden som ordinarie del av verksamheten under höstterminen 2023 blev man landets hittills enda universitet eller högskola som erbjuder stödet. I nuläget finns möjlighet att stötta 20-30 studenter parallellt.

Studentkåren deltar i utvecklingsarbetet

– Grunden är att med minsta möjliga professionella insatser stödja personerna så att de med ökad kompetens blir framgångsrika och tillfreds i miljöer som de själva valt för till exempel studier, arbete och fritid. Våra mentorer är ofta fullbokade, men än så länge lyckas vi ge stöd utan att någon får vänta alltför länge, säger Maria Warne.

– På Mittuniversitetet riktas fokus mot framförallt studierna och vi i Studentkåren har funnits med i utvecklingsarbetet hela tiden, vilket har varit betydelsefullt. Supported Education är ett handfast stöd för studenter med tillfällig eller varaktig psykisk ohälsa, säger Emanuel Magnusson, ordförande för Studentkåren i Östersund.

Supported Education erbjuds inom olika verksamheter i Sverige, i både offentlig och privat sektor. Metoden utvecklades som en rehabiliteringsmetod för personer med psykisk sjukdom av Karen Unger i Boston, USA på 1980-talet och har därefter spridit sig och börjat tillämpas mer förebyggande. I Europa introducerades metoden av Lies Korevaar, professor i rehabiliteringsvetenskap, Hanze University i Groningen, Nederländerna.

Studentens behov styr

– Det handlar om att ge lika villkor för hållbara studier. I grunden vill ju vi och samhället kunna ta tillvara studenternas kompetens och ge var och en bättre förutsättningar att komma vidare i livet. Behovet av stöd är nog större än vad vi fullt ut kan tillgodose i dagsläget, men vi ser stödet som en investering som gynnar både studenten och oss som universitet och då är varje insats viktig, säger Anders Fällström, rektor vid Mittuniversitetet.

När Mittuniversitetet arrangerar ”Supported Education-dagen” på campus Sundsvall måndag 4 december medverkar bland andra Lies Korevaar för att berätta om den forskning som ligger till grund för metoden.

– Hos oss är det studentens behov som styr vilket stöd man får och hur länge stödet ska finnas. I vanliga fall träffar man sin mentor en gång i veckan och tillsammans ringar man in de problem som behöver hanteras. Målet är att studenten ska bli självgående och i förlängningen klara av sina studier, men för en del finns behov av stöd under hela studietiden, säger Maria Warne.

Kontaktperson:

Maria Warne, samordnare för Supported Education vid Mittuniversitetet, maria.warne@miun.se, 010-142 86 78


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-30