Upphittat: träd lika gammalt som Sundsvall stad

Mån 27 nov 2023 12:11

Biologen Jennie Sandströms långa letande har burit frukt, för nu har hon hittat det – trädet som är lika gammalt som Sundsvall. Och det alldeles lagom till stadens 400-årsjubileum. Den gamla tallen står på Norra berget, och dess levnad tycks ha varit dramatiskt.

Kvinna kramar om trädstam i skogen, snö runt omkring

Hon hade nästan gett upp, Jennie Sandström, efter att ha finkammat skogen uppe på Norra berget i ur och skur i jakten på det 400-åriga trädet. Men för några veckor sedan gav hon sig av ut igen, och fick äntligen utdelning för sin envishet. 
– Anledningen till att jag har letat är ett projekt som vi på Mittuniversitetet startade tillsammans med Sundsvalls kommun år 2020. Vi ville beskriva strukturen och historiken här på Norra berget, som ett sätt att förbättra skötselplanen för reservatet, säger hon.

I samma veva föddes också idén om att hitta ett träd som är lika gammalt som staden. På så sätt skulle man  kunna berätta stadens historia via ett träds ögon, berättar Jennie Sandström.
– Det gamla trädet står bara ett stenkast från parkeringen toppen av berget, och borde ha haft en finfin utsikt när det växte upp. När det föddes så var det ingen skog häruppe, det var betesmark, så man kan föreställa sig att trädet har stått här och blickat ut över staden, säger hon. 

Se Jakten på 400-åringen, del 1 

 


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-11-27