Para‑VM gav möjligheter till viktig forskning

Fre 03 feb 2023 10:28

Under förra veckan utfördes ett par olika forskningsprojekt av Mittuniversitetet och NTNU med koppling till para-VM i längd och skidskytte i Östersund. Forskningen ska bidra till att utveckla parasporten och i ett av projekten som drivs av Sports Tech Research Centre har digitala ledsagare testats.

Man i röd jacka hjälper synskadad, kvinnlig skidåkare att bära skallbenshörlurar
Anne-Lie Telning får hjälp av uppfinnaren Olle Axelsson att ta på sig den digitala ledsagaren. Foto: Pelle Fredriksson.

– Elva personer med synnedsättning har testat digital ledsagare i klassisk skidåkning, alpin åkning och vid löpning på rullband. Efter testerna har de svarat på enkäter och en respons är att de gärna skulle vilja ha ett liknande system för utomhusaktiviteter i det område där de bor, säger Jonas Danvind, parasportkoordinator på Mittuniversitetet.

I rollen som Riksidrottsuniversitet har Mittuniversitetet ett särskilt uppdrag att arbeta specifikt inom parasport, riktat mot utbildning och kompetensnav för vinterparasport. Under de senaste åren har ett flertal forskningsprojekt genomförts kring bland annat utrustningsutveckling och utvärdering av utrustning, klassificering, prestationsutveckling, träning och hälsa.

– Tillsammans med övriga samhället kan vi medverka till bättre möjligheter för människor med en funktionsnedsättning, såväl inom idrott och friluftsliv, som i vardagen. Flera aktörer kan snabbt göra viktiga insatser och Mittuniversitetet behövs för att utveckla och utvärdera. Parasport Sverige har under många år samarbetat med oss och sedan snösporterna i somras flyttades till FIS så är också de intresserade av stark samverkan, säger Jonas Danvind.


I testerna deltog elva personer och här ses Anne-Lie Telning skida iväg guidad av den digitala ledsagaren. Foto: Pelle Fredriksson.

Tekniken med digital ledsagare innebär att idrottaren guidas genom att systemet avger ljudsignaler via så kallade skallbenshörlurar. Idrottaren får en korridor på cirka 60 centimeter att hålla sig inom när man rör sig framåt och i hörlurarna får idrottaren olika signaler i öronen beroende på om man ligger rätt eller fel i förhållande till den tänkta rutten. Systemet ger också talad information som beskriver olika delar av rutten, som exempelvis svängar eller när det är dags att stiga av liften.

– Deltagarna lyfter självständighet som en stor fördel. Med systemet kan man vara aktiv när man själv känner för det och ta med en vän eller anhörig som inte behöver agera ledsagare. Mycket resurser går annars åt att i god tid planera med assistans. Deltagarna var också mycket positiva till hela helgen som också omfattade närvaro vid VM, besök på Sports Tech Research Centre, skidträning och tävling på Östersunds tävlingsbanor, säger Jonas Danvind.

Tekniken kring den digitala ledsagaren är framtagen av företaget Nordic Evolution och testerna är en del av forskningsprojektet Augmented Sports som Mittuniversitetet genomför vid Sports Tech Research Centre, med delfinansiering från Östersunds kommun genom projektet Östersund Ski Stadium – International Digital Guide Arena samt Europeiska regionala utvecklingsfonden.

– Systemet kan användas vid flera andra aktiviteter och under året kommer vi fortsätta forskningsstudier i bland annat löpning, simning och vandring, avslutar Jonas Danvind.

Läs mer om Augmented Sports.

Läs mer om Nordic Evolution.

Kontaktpersoner:

Jonas Danvind, parasportkoordinator på Mittuniversitetet samt Nordic Evolution AB, jonas.danvind@miun.se, 070-332 33 56
Mikael Bäckström, ansvarig forskare och professor, Sports Tech Research Centre, Mittuniversitetet, mikael.backstrom@miun.se, 070-540 06 74


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-08-04