Stort intresse för ny sjuksköterskeutbildning

Tor 30 mar 2023 10:37

Pilotprojektet där Mittuniversitetet startar en decentraliserad sjuksköterskeutbildning på fem orter i Jämtlands och Västernorrlands län röner stort intresse. Två veckor efter att ansökan öppnat har många sökt till de platser som erbjuds.

Nål sticks i underarm för att ta blodprov

– Det är otroligt glädjande att intresset visar sig vara så stort och vi hoppas så klart på ännu fler sökande under de veckor som återstår av ansökningsperioden. Vi vill ju att den här satsningen ska bidra till att säkra kompetensförsörjningen i glesbygd och det stora intresset för utbildningen lovar i alla fall väldigt gott, säger Marie Häggström, prefekt vid Institutionen för hälsovetenskaper.

Tanken med den decentraliserade sjuksköterskeutbildningen är att nyttja befintliga lärcentra i Bispgården, Sollefteå, Strömsund, Sveg och Ånge för att där kunna utbilda fler sjuksköterskor.

Ansökan till höstterminen öppnade 15 mars och stänger först 17 april, men redan nu är söktrycket högt. Vid varje ort erbjuds åtta utbildningsplatser.

Totalt antal sökande till respektive ort (förstahandssökande inom parentes)

Bispgården – 32 (11)
Sollefteå – 69 (32)
Strömsund – 49 (24)
Sveg – 41 (16)
Ånge – 39 (13)

Fem lärosäten har fått medel för att starta upp en den decentraliserad sjuksköterskeutbildning och Utbildningsdepartementet har avsatt totalt sju miljoner kronor under två år till Mittuniversitetet. Utbildningen kommer i huvudsak att ske på orterna där studenterna samlas för undervisning vid lärcentren. Utöver utbildningen vid lärcentren behöver studenterna några gånger samlas på Mittuniversitetets campus i Sundsvall eller Östersund för att göra praktiska övningar och dessutom ska de göra praktik, eller som det heter verksamhetsförlagd utbildning (VFU), i närområdet runt lärcentren.

– Målet med projektet är så klart att detta ska utvecklas till en långsiktig och permanent satsning och det stora intresset gör så klart att vårt hopp om fortsatt finansiering har stärkts. Pilotprojektet är mycket viktigt för att kunna utvärdera arbetsformen för decentraliserad distansutbildning för sjuksköterskor, säger Marie Häggström.


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-12-22