Thomas Karv kommenterar det finländska valresultatet – ”Hårda förhandlingar att vänta”

Tis 04 apr 2023 14:57

Det blev en rysare, men de tidiga prognoserna höll vad de lovade då Samlingspartiet med Petteri Orpo i spetsen blev största parti i det finländska regeringsvalet. Thomas Karv, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet, ger oss sina tankar om valresultatet.

Porträttbild av Thomas Karv, lektor i statsvetenskap på Mittuniversitetet
Thomas Karv, lektor i statsvetenskap vid Mittuniversitetet.

- Valresultatet blev ungefär så som de flesta opinionsmätningar hade förutspått. Tre partier inom en procentenhets marginal, och slutligen blev Samlingspartiet (det finska systerpartiet till Moderaterna) det största partiet, tätt följt av Sannfinländarna och Socialdemokraterna. Detta innebär därmed att det blir Samlingspartiet som kommer att försöka bilda regering och den nya statsministern lär komma att heta Petteri Orpo, säger Thomas Karv.

Vad händer nu?

- Nu kommer det största partiet, Samlingspartiet, att skicka ut ett frågeformulär till övriga partier där de får redogöra för hur de förhåller sig till ett antal frågor som Samlingspartiet anser är viktiga. Detta för att kartlägga vilka partier det sen är berättigat att inleda konkreta regeringsförhandlingar med, och samtidigt för att höra sig för om det ens finns intresse bland partierna att ingå i en regering som leds av Samlingspartiet. Denna process inleds efter påsken, säger Thomas Karv.

Hårda förhandlingar är därmed att vänta, och stora kompromisser kommer att krävas för att få ihop en regering.

Vilka är de största utmaningarna?

- Oberoende om Samlingspartiet väljer att bilda en regering innehållandes Sannfinländarna eller Socialdemokraterna så finns det stora frågor som behöver lösas. Sannfinländarna har en helt annan inställning i frågor kring invandringspolitik, klimatpolitik och EU-politik, medan Socialdemokraterna har en helt annan syn på ekonomin, vilket också är den viktigaste frågan för Samlingspartiet. Hårda förhandlingar är därmed att vänta, och stora kompromisser kommer att krävas för att få ihop en regering, säger Thomas Karv. 

Var det något som överraskade?

- Det som överraskade mig mest är det stora rösttappet för både De Gröna och Vänsterförbundet samtidigt som röstetalet steg för Socialdemokraterna. Ett så här utbrett taktikröstande har vi inte sett tidigare i Finland, säger Thomas Karv.

Kontakt


Rekommenderat

Sidan uppdaterades 2023-04-04